Οικία Πυρσινέλλα
Η οικία Πυρσινέλλα (Αραβαντινού 1), είναι από τα λίγα τελευταία αρχοντικά που σώζονται στα Ιωάννινα. Είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών, που προέρχεται από κληροδότημα του ιδιοκτήτη, Βασίλειου Πυρσινέλλα, ο οποίος υπήρξε και δήμαρχος της πόλης.
Το παλιό αρχοντικό κάηκε το 1820, όταν ο Αλή Πασάς πυρπόλησε την πόλη και το σημερινό αρχοντικό κτίστηκε πάνω στα παλιά ερείπια. Ο ίδιος ο Β. Πυρσινέλλας αναφέρει ως ημερομηνία κτίσης το 1840.
Η οικία είναι τριώροφη και η κάτοψή της είναι παραλλαγή σχήματος «Π». Περιλαμβάνει ένα ημιυπόγειο, όπου βρίσκονται οι αποθήκες, τον ημιώροφο, όπου βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και τον όροφο στον οποίο αναπτύσσεται η κρεββάτα, με τα καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα δωμάτια. Όλο το κτήριο καλύπτεται από στέγη με βυζαντινά κεραμίδια. Το αρχοντικό είχε διάφορες χρήσεις τα νεότερα χρόνια. Μετά το 1945, φιλοξενήθηκαν οικογένειες Βορειοηπειρωτών που έμειναν στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων με την Αλβανία, ενώ από το 1953 που χαρακτηρίστηκε μνημείο Χρήζον Ειδικής Κρατικής Προστασίας (ΦΕΚ 173/Β/7-8-53), ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών και φιλοξένησε πολιτιστικούς φορείς και δημοτικές υπηρεσίες. Το 1994, μεταστεγάστηκε εκεί η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το 2020 ο χώρος παραχωρήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στον ηπειρωτικό θεατρικό φορέα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης και φιλοξενεί πλήθος καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.