Αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας
Στον ανατολικό τομέα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων δεσπόζει ο επιμήκης λόφος της Καστρίτσας (υψ. 757μ). Αρχαιολογικά κατάλοιπα από τους πρόποδες και την κορυφή του διαγράφουν την ιστορία της στρατηγικής αυτής τοποθεσίας εδώ και 24 χιλιετίες.
Παλαιολιθικό σπήλαιο
Σε μικρό σπήλαιο δίπλα στην παλιά όχθη, όταν ο λόφος ήταν χερσόνησος μέσα στη λίμνη, διασώθηκαν τα απομεινάρια της εφήμερης κατοίκησης μετακινούμενων από τόπο σε τόπο κυνηγών και τροφοσυλλεκτών της παλαιολιθικής εποχής (22.000-11.000 χρόνια π. Χ.).
Πληροφορίες
Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων: | Αρχαιολογικός χώρος χωρίς εισιτήριο. |
---|
Η πρόσβαση στο χώρο της κορυφής, γίνεται τόσο από την ανατολική πλαγιά (κύρια είσοδος), όσο και από τη δυτική, στην κατάληξη του δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι.
Ακρόπολη
Ενδείξεις χρήσης του λόφου υπάρχουν ήδη από τη νεολιθική εποχή. Τον 3ο αι. π.Χ. οι Μολοσσοί κάτοικοι ανεγείρουν ισχυρή οχύρωση, μήκους 3,5 χλμ, με μνημειώδεις πύργους και πύλες. Στο εσωτερικό διαμορφώθηκε περίπλοκος πολεοδομικός ιστός και κτίστηκαν μεγάλα οικοδομήματα, ιδιωτικής και πιθανόν δημόσιας χρήσης.
Η ζωή στον λόφο συνεχίστηκε με προσαρμογές κατά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Στον 11ο/12ο αι. ανοικοδομείται, εσωτερικά του αρχαίου περιβόλου, μοναστηριακό συγκρότημα που από νωρίς αφιερώνεται στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο. Με μετατροπές και προσθήκες λειτουργεί και σήμερα. Διάσπαρτες στο ανάγλυφο διατηρούνται, από την πολυτάραχη περίοδο των αρχών του 20ου αι., εγκαταστάσεις που συνδέονται με το αμυντικό δίκτυο των Οθωμανών κατά την υπεράσπιση των Ιωαννίνων (1913).