Εκδήλωση με τίτλο «Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς. Η νέα δίκη του Γαλιλαίου»

Εκδηλώσεις | 22 - 10 - 2024

Εκδήλωση με τίτλο «Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς. Η νέα δίκη του Γαλιλαίου»

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στις 18:30, στην «Αίθουσα Πολιτιστικού Πολυχώρου Δ. Χατζής», θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Στέφανου Τραχανά, φυσικού και διευθυντή του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Μathesis με τίτλο «Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς. Η νέα δίκη του Γαλιλαίου».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Στέφανου Τραχανά «Ο Κύκλος: Επιστήμη και Δημοκρατία σε δύσκολους καιρούς» που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2024.

Το βιβλίο πραγματεύεται ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο έχει προβληματίσει σχεδόν όλους μας: πώς διαχρονικά η ανάπτυξη της επιστήμης και οι όποιες καινοτόμες προτάσεις έχουν δεχθεί άμεσα πολιτικές και θρησκευτικές επιρροές, κυρίως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Κλασικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Γαλιλαίος του οποίου οι παρατηρήσεις τον οδήγησαν μεταξύ άλλων να «βγάλει» τη Γη από το κέντρο του Σύμπαντος και να προτείνει το ηλιοκεντρικό σύστημα, γεγονός που τον οδήγησε σε καταδίκη από την καθολική εκκλησία αλλά και φυλάκιση. Οι επιρροές αυτές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με διαφορετικές μορφές παρά το ότι στο δυτικό τουλάχιστον κόσμο κυριαρχούν σύγχρονες αστικές δημοκρατίες.

Τον κ. Τραχανά θα προλογίσει ο Σαμουήλ Κοέν, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Διαβάστε επίσης

«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» στις 7 απόψε

«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη...

1ο Local Taste of Ioannina στην πλατεία Γλυκήδων

1ο Local Taste of Ioannina στην πλατε...

Επιχειρηματική Διαδρομή Ιωαννίνων «Επιχειρin Ιωάννινα» του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Επιχειρηματική Διαδρομή Ιωαννίνων «Επ...

Διεπιστημονική διημερίδα ΜΑΣΤΟ-ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ στις 14 και 15 Οκτωβρίου

Διεπιστημονική διημερίδα ΜΑΣΤΟ-ΓΡΑΦΗΜ...