Γεύση

Η γεύση είναι η αίσθηση που απογειώνεται στα Ιωάννινα.

taste banner

Υπέροχα τοπικά προϊόντα, αποτελούν τις πρώτες ύλες για παραδοσιακές συνταγές «της γιαγιάς» ή για νέα, «πειραγμένα» πιάτα, στα οποία καταξιωμένοι σεφ εξαντλούν όλη τη δημιουργικότητά τους.

baklavas ioanninon

Τα μοναδικά κρασιά της περιοχής

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας εκτείνεται σε 1.400 στρέμματα, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα. Περιλαμβάνει τις περιοχές της Ζίτσας (Ζίτσα, Καρίτσα, Πρωτόπαππας), Εκάλης (Γαβρισιοί, Λιγοψά) και Ευρυμενών (Κληματιά ή Βελτσίστα). Το οροπέδιο της Ζίτσας έχει το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής από όλες τις ζώνες οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η ποικιλία είναι 100% ντεμπίνα, που καλλιεργείται στη Ζίτσα από το 600 μΧ...
Read more

Υπέροχα εδέσματα, εκπληκτικά κρασιά!

Η γεύση είναι η αίσθηση που απογειώνεται στα Ιωάννινα. Υπέροχα τοπικά προϊόντα (τα περισσότερα από αυτά κάλλιστα μπορείς να τα απολαύσεις και σκέτα) αποτελούν τις πρώτες ύλες για παραδοσιακές συνταγές «της γιαγιάς» ή για νέα, «πειραγμένα» πιάτα, στα οποία καταξιωμένοι σεφ εξαντλούν όλη τους τη δημιουργικότητα. Τυριά μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο, φρέσκο κρέας από ζώα άγριας βοσκής, ζουμερά, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Το ιστορικό κέντρο

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο, το οποίο εκτείνεται στο «μέτωπο» της πόλης προς τη λίμνη, αξίζει μόνο αν έχεις διάθεση να περιπλανηθείς και να χαθείς. Μια καλή αφετηρία για τη βόλτα αυτή είναι το Ρολόι της πλατείας (1905), απέναντι από το Δημαρχείο.

Κατέβαινε τον κεντρικό δρόμο, όπου θα βρεις χρυσοχοεία και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ, και άφησε το ένστικτο να σε οδηγήσει. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου, κάθε μικρό δρομάκι, κάθε στενάκι, είναι και μια έκπληξη.

Read more

Υπέροχα γλυκίσματα

Ο μπακλαβάς, το παραδοσιακό γλυκό των Ιωαννίνων, είναι ξακουστός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τους ελάχιστους που δεν το έχουν δοκιμάσει, πρόκειται για ελαφρά βουτυρωμένο φύλλο, τόσο λεπτό, όσο ένα κομμάτι χαρτί, που φτιάχνεται στο χέρι, ούτε πολύ χαλαρό, ούτε πολύ σφιχτό, κάθε στρώμα του ξεχωριστά, με στόχο να τυλίξει τη γέμιση (συνήθως μπαχάρια, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα) και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των αρωμάτων κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Read more

Η Στοά Λούλη

Η Στοά Λούλη κτίστηκε το έτος 1875 και οι αψίδες στην είσοδο της μεταφέρθηκαν από την Ιταλία. Αρχικά η στοά λειτούργησε ως χάνι, στο οποίο κατέλυαν οι άνθρωποι από τα χωριά, όταν παρέμεναν στα Γιάννινα.

Σιγά σιγά το χάνι έγινε σημείο - κόμβος, όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι από όλη την Ήπειρο, για να ξεκινήσουν το μεγάλο, για την εποχή, ταξίδι τους στην Αθήνα. Η συνεχής κίνηση τόσων ανθρώπων είχε σαν αποτέλεσμα την μετατροπή της στοάς, σε εμπορικό κέντρο της εποχής.

Read more

Οι περίπατοι του κρασιού #1: Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα

Το οινοποιείο της ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε. είναι επισκέψιμο σε όσους θα ήθελαν να το γνωρίσουν από κοντά. Βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, τη μοναδική ΠΟΠ στην Ήπειρο, σε απόσταση 27 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Εδώ, καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες, όπως η λευκή Ντεμπίνα και δυο ερυθρές το Βλάχικο και το Μπεκάρι, καθώς και οι διεθνής Chardonnay, Traminer, Riesling Merlot, Cabernet Sauvignon.

Read more

Οι περίπατοι του κρασιού #2: Οινοποιείο Γκλίναβος, Ζίτσα

Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 μετά το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και εμφιάλωσης καθώς και στο υπόγειο κελάρι.

Μετά την ξενάγηση, ακολουθεί δοκιμή λευκού κρασιού από την τοπική λευκή ποικιλία ντεμπίνα με το όνομα Primus Zitsa (πρώτος χυμός του σταφυλιού), συνοδευόμενο από τοπική γραβιέρα με κριτσίνι ή φρέσκο ψωμί. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου μία ώρα, ανάλογα με το γκρουπ των επισκεπτών και το αντίτιμο είναι 3,5 ευρώ ανά άτομο.

Read more