Βίκος, ένα πανέμορφο φαράγγι

Καλωσόρισες σε ένα φαράγγι, που έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες! Το φαράγγι του Βίκου, μήκους 24 χιλιομέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια στον κόσμο. Με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, αποτελεί μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη σε σχεδόν παρθένα κατάσταση με 133 είδη πουλιών και 24 θηλαστικών. Ναι, είναι πολύ πιθανό σε κάποιο βράχο παραδίπλα σου να σκαρφαλώνει ένα αρκουδάκι!

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κάποιος το φαράγγι του Βίκου, είναι, να το διασχίσει μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού, σε μία διαδρομή απίστευτης ομορφιάς που διαρκεί έξι ώρες. Δοκίμασέ το!

Χάνεται το μάτι στο χώρο και το χρόνο, ιδιαίτερα αν αναλογιστείς πως ό,τι βλέπεις, έχει δημιουργηθεί εδώ κι εκατομμύρια χρόνια. Τεκτονικά ρήγματα, φαράγγια, καταβόθρες, αλπικές λίμνες, υπολείμματα παγετώνων και μαζί πάνω από 1.800 είδη φυτών, τα 400 ενδημικά. Το φαράγγι του Βίκου είναι γεωπάρκο από το 2010 και τελεί υπό την προστασία της UNESCO.