Δημαρχείο Ιωαννίνων

Κτίστηκε το 1928 από την Εθνική Τράπεζα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη σε ρυθμό "μεταβυζαντινό", πάνω στα θεμέλια του οθωμανικού Διοικητηρίου που καταστράφηκε, μάλλον από εμπρησμό, το 1926.

Από το 1930 έως το 1950, λειτούργησε ως υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το 1960 το ισόγειο παραχωρήθηκε για τη στέγαση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και ο όροφος για τη φιλοξενία της βασιλικής οικογένειας, όταν επισκέπτεται τα Γιάννενα. Αργότερα, ο όροφος αποδόθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών και μετά τη μετεγκατάσταση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κτήριο, που βρίσκεται στην πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου 5, παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τη δομή σε ό,τι αφορά την κάτοψη και τις επιμέρους όψεις αλλά και ως προς τις προσεγμένες λεπτομέρειες και την ποιότητα των υλικών κατασκευής.

Είναι τριώροφο με προεξέχουσα, τονισμένη είσοδο με βυζαντινούς κίονες. Επιπλέον, το ισόγειο διαθέτει κιγκλιδώματα γιαννιώτικης τεχνοτροπίας από συμπαγή σφυρήλατο σίδηρο. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτηρίου συγκαταλέγεται η περίτεχνη μετόπη, η οποία  διακοσμείται με εφυαλωμένα πλακίδια πορσελάνης με φυτικά θέματα και ζωηρά χρώματα, τοξοστοιχίες από κεραμικούς πλίνθους και μαρμάρινους βυζαντινούς κίονες.