Μονή Παναγίας της Ελεούσας

Σε μικρή απόσταση από τις μονές Φιλανθρωπηνών και Ντίλιου, στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται και το κτηριακό συγκρότημα της μονής Ελεούσας. Και αυτή η μονή ήταν αρχικά αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, γνωστή ως μονή Μεθοδάτων ή Γκιουμάτων, από το όνομα γνωστής γιαννιώτικης οικογένειας της περιόδου της τουρκοκρατίας.

Η αλλαγή της αφιέρωσης της μονής έγινε λόγω της μεταφοράς σε αυτή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ελεούσας, η οποία αρχικά φυλασσόταν στην μονή της Αγίας Παρασκευής, στα Γιάννινα. Κατά τη μετατροπή της μονής σε τζαμί, η εικόνα χάθηκε, για να βρεθεί στα 1584 από τη μοναχή Παρθενία, η οποία τη μετέφερε στη μονή του Αγίου Νικολάου στο Νησί. Ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση και την πρώτη περίοδο λειτουργίας της μονής δεν έχουν σωθεί. Φαίνεται ωστόσο ότι είχε ιδρυθεί πριν τα μέσα του 16ου αιώνα, όπως υποδηλώνει η παράδοση σχετικά με τη μεταφορά της εικόνας, αλλά και η χρονολόγηση της αρχικής φάσης του καθολικού και των τοιχογραφιών του. Η μονή διαθέτει εξαιρετική συλλογή εικόνων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας- Γλυκοφιλούσας, που χρονολογείται γύρω στο 1500, της οποίας σώζεται και η αργυρή επένδυση, έργο του Καλαρρυτινού αργυροχόου Διαμαντή. Εκτός από το καθολικό, μέσα στο ψηλό πέτρινο περίβολο υπάρχει το εντυπωσιακό συγκρότημα των κελιών, σήμερα αναστηλωμένο. Στο χώρο αυτό πρόκειται να φιλοξενηθεί το εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, όπου θα εκτεθούν και οι εικόνες από τις υπόλοιπες μονές του νησιού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’, 10, Τ.Κ 45 221 Γιάννινα Τ.Θ. 1130

Τηλέφωνο: 2651025949

(Στοιχεία: 8η ΕΒΑ)

WHAT DO YOU WANT TO DO FIRST?
SIGHTSEEING