Τα μοναδικά κρασιά της περιοχής

ΖΙΤΣΑ

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας εκτείνεται σε 1.400 στρέμματα, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα. Περιλαμβάνει τις περιοχές της Ζίτσας (Ζίτσα, Καρίτσα, Πρωτόπαππας), Εκάλης (Γαβρισιοί, Λιγοψά) και Ευρυμενών (Κληματιά ή Βελτσίστα). Το οροπέδιο της Ζίτσας έχει το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής από όλες τις ζώνες οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η ποικιλία είναι 100% ντεμπίνα, που καλλιεργείται στη Ζίτσα από το 600 μ.Χ. Η ποικιλία έχει δοκιμαστεί κι αλλού, αλλά μόνο στη Ζίτσα έχει τόσο καλά αποτελέσματα.

Η Ζίτσα είναι γνωστή για τα κρασιά της από τον 17ο αιώνα. Μέχρι κι ο Λόρδος Βύρωνας έγραψε ποίημα για αυτόν τον τόπο.

Στη Ζίτσα τρεις οινοπαραγωγοί παράγουν 15 κρασιά ΠΟΠ, εκ των οποίων τα 7 αφρώδη.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Όλα ξεκίνησαν το 1964, όταν η οικογένεια Αβέρωφ άρχισε να παράγει κόκκινο ξηρό κρασί στο Μέτσοβο, αντικαθιστώντας την τοπική ποικιλία «βλάχικο». Σήμερα, το «Κατώγι Αβέρωφ» αποτελεί ένα σύγχρονο οινοποιείο με 1.200 δρύινα βαρέλια στα κελάρια του και σπάνια κρασιά από το 1974 και μετά στην κάβα του.

Το οινοποιείο, ένα πολυδιάστατο θεματικό πάρκο του κρασιού για τους επισκέπτες, ενδείκνυται για μία πρωτότυπη ξενάγηση, γεμάτη ήχο, αρώματα και χρώματα, όπως αρμόζει στο Διονυσιακό ποτό.

ΖΑΜΠΕΛΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Η ζαμπέλα είναι η κυριότερη ποικιλία αμπέλου των Τζουμέρκων, ανήκει στα αμερικάνικά είδη και συναντάται σε ελάχιστα μέρη της χώρας (Πήλιο και Άγιο Όρος). Παράγει με διαφορά το καλύτερο ποιοτικά τσίπουρο από κάθε άλλη ποικιλία, με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα χωριά των Τζουμέρκων, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχει τυποποιηθεί.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Οι περίπατοι του κρασιού 1: Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα

Οι περίπατοι του κρασιού 2: Οινοποιείο Γκλίναβος, Ζίτσα

 

WHAT DO YOU WANT TO DO FIRST?
EXPERIENCES