Παλιά εμπορική σχολή

Το κομψό αυτό μέγαρο είναι γνωστό στους Γιαννιώτες ως η ‘‘παλαιά Εμπορική Σχολή’’. Είναι ένα περίοπτο και πολύ ενδιαφέρον κτίριο με έντονα νεοκλασικά γνωρίσματα. αλλά και με φανερή τη γαλλική επίδραση.

Κτίστηκε στη δεκαετία του 1870 ως κατοικία του βαλή του βιλαετίου των Ιωαννίνων. Πρόκειται για όμορφο οικοδόμημα με εντυπωσιακό αέτωμα, μεγάλο εξώστη στην πίσω πλευρά του, κορνιζώματα στα παράθυρα και συμπαγή περίτεχνα κιγκλιδώματα.

Το κτίριο αυτό, που το περιέβαλε πλούσιος και εκτεταμμένος κήπος, ήταν γνωστό για πολλά χρόνια ως το ‘’κονάκι του Πασά’’. Σε αυτό μετά την απελευθέρωση φιλοξενήθηκε ο τότε διάδοχος και μετέπειτα βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος ο Β’. Ακόμη στο μέγαρο στεγάστηκε το 1918-1923 το Αγγλικό Γενικό Προξενείο, που λειτούργησε με Πρόξενο και Υποπρόξενο τους φιλέλληνες Χώουλ και Κρίϊβς.

Αυτοί, μαζί με τον Κωνσταντίνο Μελά(1874-1953), που ήταν αξιωματικός του Ρωσσικού στρατού(μάλιστα, το 1897 κατέλαβε τη Μυτιλήνη) και τον καθηγητή Αθανάσιο Λευκαδίτη ήταν και οι ιδρυτές του προσκοπισμού στα Γιάννινα.
Σήμερα στεγάζεται το (ΚΛΑΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ).