Αρχοντικό Μίσιου

Το Αρχοντικό Μίσιου (Ασωπίου 9) είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με Βασιλικό Διάταγμα του 1936 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αστικής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Κτίστηκε το 1844, σύμφωνα με τη  λιθανάγλυφη επιγραφή, που εντοπίζεται στην κορυφή της κεντρικής καμάρας στην κλίμακα της κύριας όψης. Η κάτοψή του διαμορφώνεται σε σχήμα «Π» και είναι διώροφο με ένα καμαροσκέπαστο  υπόγειο χώρο (μπίμτσα) και μεσοπατώματα στις προεξοχές του.

Στο ισόγειο διαμορφώνονται βοηθητικοί χώροι. Στον όροφο υπάρχει μακρόστενη επιβλητική κρεββάτα με δύο θερινά δωμάτια στο μπροστινό και τρία χειμωνιάτικα στο πίσω μέρος.

Από το 1949 μέχρι το 1955 φιλοξένησε στους χώρους του την Υπηρεσία Ανοικοδομήσεως του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Το 1989 αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και από το καλοκαίρι του 2004 στεγάζει την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναδείχθηκε και διαμορφώθηκε στο ισόγειο μόνιμος εκθεσιακός χώρος, όπου παρουσιάζονται στο κοινό σημαντικές πτυχές της αστικής ζωής και κοινωνίας των Ιωαννίνων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τηλέφωνο:                    +30 26510 78062

Email:                            [email protected]

Ώρες λειτουργίας:        Δευτέρα-Παρασκευή: 07:00-15:00

Τιμές εισιτηρίων:         Είσοδος ελεύθερη