Υπέροχα εδέσματα, εκπληκτικά κρασιά!

Η γεύση είναι η αίσθηση που απογειώνεται στα Ιωάννινα. Υπέροχα τοπικά προϊόντα (τα περισσότερα από αυτά κάλλιστα μπορείς να τα απολαύσεις και σκέτα) αποτελούν τις πρώτες ύλες για παραδοσιακές συνταγές «της γιαγιάς» ή για νέα, «πειραγμένα» πιάτα, στα οποία καταξιωμένοι σεφ εξαντλούν όλη τους τη δημιουργικότητα. Τυριά μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο, φρέσκο κρέας από ζώα άγριας βοσκής, ζουμερά, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα.

Το μεγαλείο της μεσογειακής κουζίνας απλώνεται όλο μπροστά σου και σε περιμένει να το γευτείς και βέβαια να το συνοδεύσεις με ένα μοναδικό κρασί ή τσίπουρο τοπικής παραγωγής.

Πιες ένα ποτήρι! Ή τρία...

Μπορεί η παραγωγή κρασιού στα Γιάννενα να είναι μικρή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά είναι ιδιαίτερη και σημαντική. Η Ζίτσα και το Μέτσοβο είναι τα δύο μέρη της περιοχής που κατά κύριο λόγο έβαλαν τα Ιωάννινα στον παγκόσμιο χάρτη οινοποιίας.

Η παραγωγή κρασιού στα Ιωάννινα ξεκίνησε τουλάχιστον τον 16ο αιώνα. Γνώριζες ότι ο διάσημος ποιητής, Λόρδος Βύρωνας ήταν ένας από τους πολλούς λάτρεις του χαρακτηριστικού κρασιού της Ζίτσας; Πρέπει κι εσύ να δοκιμάσεις το ροζέ ημίγλυκο κρασί, που είναι γνωστό για την διακριτική, πικάντικη γεύση του!

Η Ζίτσα, χάρη στην παράδοση και τη διαχρονική φήμη της στην παραγωγή κρασιού, έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή παραγωγής κρασιών υπέρτατης ποιότητας. Η σύνθεση του εδάφους και το υψόμετρο, μεταξύ 600 και 700 μέτρων, οι καιρικές συνθήκες και η μοναδικότητα της ποικιλίας λευκών σταφυλιών «Ντεμπίνα», δίνουν στο πασίγνωστο κρασί της περιοχής πλούσιο, τέλειο άρωμα, απαλή και ευχάριστη γεύση.

Εκτός από την «Ντεμπίνα», στην περιοχή, καλλιεργούνται δύο ακόμα ποικιλίες, το Βλάχικο και το Μπεκάρι. Η παραγωγή κόκκινου κρασιού προς το λευκό είναι 9 προς 1.

 

Υπέροχα γιαννιώτικα γλυκίσματα.

Ο μπακλαβάς, το παραδοσιακό γλυκό των Ιωαννίνων, είναι ξακουστός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τους ελάχιστους που δεν το έχουν δοκιμάσει, πρόκειται για ελαφρά βουτυρωμένο φύλλο, τόσο λεπτό, όσο ένα κομμάτι χαρτί, που φτιάχνεται στο χέρι, ούτε πολύ χαλαρό, ούτε πολύ σφιχτό, κάθε στρώμα του ξεχωριστά, με στόχο να τυλίξει τη γέμιση (συνήθως μπαχάρια, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα) και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των αρωμάτων κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Κάθε μπουκιά του θυμίζει ότι τα Ιωάννινα είναι το γευστικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ανατολής. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία γεύσης, που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον των Ιωαννίνων. Μάθε την ιστορία και την προέλευση του γλυκίσματος. Αξίζει…

Αλλά και το περίφημο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα ή τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού είναι γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες.

Θέλω να τα δοκιμάσω όλα!

WHAT DO YOU WANT TO DO FIRST?
EXPERIENCES