Mουσεία

Μuseums - Ioannina - Its kale

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, τον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια, σε συνολική επιφάνεια 1.200 τμ. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το ιερό της Δωδώνης τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου.

Read more

Βυζαντινό μουσείο Ιωαννίνων

Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται μέσα στο κάστρο Ιωαννίνων, στη νοτιοανατολική ακρόπολη, γνωστή ως ακρόπολη Ιτς Καλέ. Εγκαινιάστηκε το 1995 στο ισόγειο του τέως «βασιλικού περιπτέρου». Στον ίδιο χώρο είχε χτιστεί το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ εκεί προϋπήρχαν τα ερείπια του κεντρικού σεραγιού του Αλή Πασά.

Read more

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη, με τα νεοκλασικά στοιχεία (υπέρθυρα, φουρούσια εξώστη, κορνίζες παραθύρων) χτίστηκε γύρω στο 1890. Στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών. Σημαντικό μέρος τους εκτίθεται στους χώρους της Πινακοθήκης και σκιαγραφούν την πορεία της Νεοελληνικής τέχνης.

Read more

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στο κάστρο και στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά που κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (πιθανώς το 1618) από τον Ασλάν Πασά, ο οποίος ηγεμόνευσε στα Γιάννινα κατά το διάστημα 1600 – 1612.

Κτίστηκε στη θέση όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε τη βυζαντινή εποχή ο ναός του Αγίου Ιωάννη.

Read more

Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ)

Εργαστήρια αργυροχρυσοχοίας, μουσείο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, καφετέρια και το Πρατήριο Λιανικής Πώλησης Προιόντων Αργυροχρυσοχοίας, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, στεγάζονται σε ένα χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η ΚΕΠΑΒΙ αποτελείται από 44 συνεργαζόμενα εργαστήρια. Στο Πρατήριο μπορείς να βρεις και να αγοράσεις όλα τα προιόντα αργυροχρυσοχοίας, όπως κοσμήματα, σκεύη, εκκλησιαστικά είδη, είδη δώρου και διακοσμητικά χώρου.

Read more

Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη

Βρίσκεται στους Κήπους Ζαγορίου και περιλαμβάνει 40.000 εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων στα Ζαγοροχώρια, τα οποία εκτίθενται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Θα δεις σκεύη νοικοκυριού, είδη λαικής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες, γκραβούρες και άλλα.

Read more

Λαογραφικό Μουσείο Εταιρείας Ηπειρωτικών μελετών

Η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου «Κώστας Φρόντζος» στα Γιάννινα αποφασίσθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Εταιρείας Ηπειρωτικών μελετών (Ε.Η.Μ) και του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ) και με αντικειμενικό στόχο τη συγκέντρωση, τη διάσωση και την αξιοποίηση αντικειμένων του Ηπειρωτικού λαϊκού πολιτισμού.

Read more

Μονή Παντελεήμονος & Μουσείο Προεπαναστατικής περιόδου

Η μονή βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, σε ελάχιστη απόσταση από τη μονή Προδρόμου. Όπως παραδίδεται από την αυτοβιογραφία των Αψαράδων, στην ίδια θέση υπήρχε ησυχαστήριο, αφιερωμένο στον άγιο Παντελεήμονα ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε η μονή Προδρόμου.

Read more

Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου

Βρίσκεται στο νησί της Λίμνης Παμβώτιδας και στεγάζεται στα κελιά της Μονής Αγ. Παντελεήμονος, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς το 1822. Η συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα από την προεπαναστατική περίοδο, ενθυμήματα από την εποχή του Αλή Πασά κ.α.

Read more

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»

Πρόκειται για το Μουσείο που η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία. Πρόκειται για την ιστορία του τόπου πριν την Επανάσταση του 1821. Είναι εκπληκτικό ότι όλο το Μουσείο το σχεδίασε ο ίδιος ο Βρέλλης με τα χέρια του!

Το «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» βρίσκεται έξω από το Μπιζάνι Ιωαννίνων.

Στεγάζεται σ’ ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, που θεμελιώθηκε το 1983 και τελείωσε το 1994.

Read more

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Α. Βρέλλη

Βρίσκεται επί της οδού Καραμανλή 15, πλάι στα τείχη του κάστρου. Η δημιουργία των παραστάσεων έχει γίνει μέσα στον εκθεσιακό χώρο ο οποίος λειτουργεί από το 1997. Το σύνολο των παραστάσεων είναι 14 και οι κούκλες που συμμετέχουν είναι 70.

Read more

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Μετσόβου

Το Μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο αρχοντικό του βαρώνου Τοσίτσα. Περιλαμβάνει τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, έπιπλα, παλιές εικόνες, αργαλειούς, οικιακά σκεύη, όπλα και εργαλεία της καθημερινής ζωής.

Read more

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας "Κώστας Λαζαρίδης"

Ο Κώστας Λαζαρίδης, γέννημα θρέμμα του Κουκουλίου, ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τη βοτανολογία. Συνέλεξε και κατέγραψε 1.300 είδη βοτάνων από τη γύρω περιοχή και τη χαράδρα του Βίκου και τα ταξινόμησε.

Στο μουσείο υπάρχει και βιβλιοθήκη με παλιά και σπάνια βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά ως τις 15.30 από τα μέσα της άνοιξης ως τις αρχές Ιανουαρίου.

Read more

Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ

Πρόκειται για μουσείο νεοελληνικής τέχνης στο Μέτσοβο, το οποίο έχει μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών. Γύζης, Λύτρας, Βολανάκης, Ιακωβίδης, Παρθένης, Μαλέας, Γαλάνης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης, Τέτσης είναι μερικοί από αυτούς, σε μία συλλογή που θεωρείται από τις σημαντικότερες της περιόδου (19ος-20ος αιώνας).

Κατά καιρούς, διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις με έργα και συλλογές από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Read more

Τζαμί Ασλάν Πασά - Δημοτικό Μουσείο

Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στο κάστρο και στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά που κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (πιθανώς το 1618) από τον Ασλάν Πασά, ο οποίος ηγεμόνευσε στα Γιάννινα κατά το διάστημα 1600 – 1612.

Κτίστηκε στη θέση όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε τη βυζαντινή εποχή ο ναός του Αγίου Ιωάννη.

Το Τζαμί του Ασλάν Πασά υπήρξε ο πυρήνας ενός μεγάλου θρησκευτικού – εκπαιδευτικού συγκροτήματος, από το οποίο σήμερα σώζεται ο ομώνυμος Τουρμπές (Μαυσωλείο), ο Μενδρεσές (ιεροδιδασκαλείο) και τα Μαγειρεία (εστία).

Read more

Το Θησαυροφυλάκιο των Ιωαννίνων

Στο κέντρο του Ιτς Καλέ και σε επαφή με το ναό των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται το κτίριο που είναι γνωστό από την προφορική παράδοση ως «Θησαυροφυλάκιο». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα που πιθανότατα ανήκε στο ευρύτερο συγκρότημα του σεραγιού του Αλή πασά, λείψανα του οποίου βρέθηκαν σε απόσταση πολύ κοντινή, στα νότια του κτιρίου.

Read more

Το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο Κάστρο Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιoανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Καταλαμβάνει τις δύο στάθμες του προμαχώνα, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται με αυτόν.

Σκοπός του Μουσείου Αργυροτεχνίας είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία, η διάχυση στο ευρύ κοινό πληροφοριών σχετικά με την τεχνολογία της, καθώς και η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία αναπτύχθηκε και άκμασε.

Read more