Mουσεία

Μuseums - Ioannina - Its kale

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Ιδρύθηκε το 1995 και στεγάζεται σε κτήριο με επιρροές από την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση, το οποίο οικοδομήθηκε το 1958 ως «βασιλικό περίπτερο» από τον ελληνικό στρατό, που την εποχή εκείνη είχε στη διαχείρισή του ολόκληρο το χώρο της νοτιοανατολικής ακρόπολης.

Read more

Δημοτική Πινακοθήκη-Οικία Βασίλειου Πυρσινέλλα

Το κτήριο της Πινακοθήκης (Κοραή 1) σχεδιάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Βεργιώτη για τον γαμπρό του Βασίλειο Πυρσινέλλα το 1890. Το 1924, ο Βασίλειος Πυρσινέλλας εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων και η θητεία του χαρακτηρίστηκε ως περίοδος αναδημιουργίας και έργων. Όντας βιβλιόφιλος και φιλότεχνος είχε στην κατοχή του μεγάλη συλλογή βιβλίων και έργων τέχνης.

Read more

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στα 1617- 618, στον χώρο της βορειοανατολικής ακρόπολης οικοδομήθηκε το θρησκευτικό-εκπαιδευτικό συγκρότημα (Kyliye) του Ασλάν Πασά, που περιλάμβανε Τζαμί, μενδρεσέ (ιεροδιδασκαλείο) και μαγειρεία (εστία).

Read more

Διαδραστική αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Αργυροχοϊας-ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.

Πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας της αίθουσας, που βρίσκεται επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, είναι η ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, των υλικών κατασκευής και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται μέσα από πέντε θεματικές ενότητες.

Read more

Θησαυροφυλάκιο

Η ονομασία «Θησαυροφυλάκιο» οφείλεται σε προφορική παράδοση και δεν είναι γνωστό εάν σχετίζεται με την αρχική του χρήση.

Έχει ορθογώνια κάτοψη και χωρίζεται με πεσσοστοιχία σε δύο επιμήκεις χώρους. Μαζί με το κτήριο που διαμορφώθηκε στον ναό των Αγίων Αναργύρων ανήκε στη δυτική πτέρυγα του σεραγιού του Αλή Πασά.

Read more

Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος

Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές του 16ου αιώνα, υπήρχε Nαός στην ίδια θέση ήδη από τον 15ο αιώνα. Από την φάση αυτή σώζεται στον νότιο τοίχο τοιχογραφία με παράσταση της Δέησης, του Αγίου Νικολάου και άλλων αγίων.

Read more

Λαογραφικό μουσείο «Κώστας Φρόντζος»

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) και του θυγατρικού της Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ.), με στόχο την συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση αντικειμένων του Ηπειρωτικού λαϊκού πολιτισμού.

Τα αντικείμενα προέρχονται από δωρεές φιλογενών Ηπειρωτών και αγορές, συγκεντρώθηκαν δε από τον εμπνευστή και δημιουργό του, Κώστα Φρόντζο, πρόεδρο της ΕΗΜ και του ΙΜΙΑΧ.

Read more

Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη

Βρίσκεται στους Κήπους Ζαγορίου και περιλαμβάνει 40.000 εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων στα Ζαγοροχώρια, τα οποία εκτίθενται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Θα δεις σκεύη νοικοκυριού, είδη λαικής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες, γκραβούρες και άλλα.

Read more

Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου

Στη Νήσο Ιωαννίνων, στο φιλόξενο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμονος, τον οποίο ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία, πρωτολειτούργησε το 1958 το Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου χάρη στην πρωτοβουλία φωτισμένων Γιαννιωτών. Στον ίδιο χώρο, στεγάζεται από τον Μάιο του 2012 το Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου που περιλαμβάνει τη σπουδαία συλλογή του Φώτη Ραπακούση.

Read more

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης. Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδά του, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν.

Read more

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Αποτελεί έργο ζωής του γλύπτη Παύλου Βρέλλη -απόφοιτου Α.Σ.Κ.Τ.- που το δημιούργησε από το μηδέν. Το 1983, σε ηλικία 60 ετών, αγόρασε άγονο χώρο στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Χάραξε δρόμους και πλατείες, έχτισε βραχόκηπους, καλντερίμια και σοκάκια, και όρθωσε με κόπους, σκέψη και προσωπική εργασία κτήριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της ενδοχώρας της Ηπείρου του 18ου αιώνα. Μετέπλασε το εσωτερικό του για να κάνει τον επισκέπτη υποκείμενο του, άρα και υποκείμενο της Ιστορίας που αναπαριστά.

Read more

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Α. Βρέλλη

Βρίσκεται επί της οδού Καραμανλή 15, πλάι στα τείχη του κάστρου. Η δημιουργία των παραστάσεων έχει γίνει μέσα στον εκθεσιακό χώρο ο οποίος λειτουργεί από το 1997. Το σύνολο των παραστάσεων είναι 14 και οι κούκλες που συμμετέχουν είναι 70.

Read more

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Μετσόβου

Το Μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο αρχοντικό του βαρώνου Τοσίτσα. Περιλαμβάνει τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, έπιπλα, παλιές εικόνες, αργαλειούς, οικιακά σκεύη, όπλα και εργαλεία της καθημερινής ζωής.

Read more

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας "Κώστας Λαζαρίδης"

Ο Κώστας Λαζαρίδης, γέννημα θρέμμα του Κουκουλίου, ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τη βοτανολογία. Συνέλεξε και κατέγραψε 1.300 είδη βοτάνων από τη γύρω περιοχή και τη χαράδρα του Βίκου και τα ταξινόμησε.

Στο μουσείο υπάρχει και βιβλιοθήκη με παλιά και σπάνια βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά ως τις 15.30 από τα μέσα της άνοιξης ως τις αρχές Ιανουαρίου.

Read more

Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ

Πρόκειται για μουσείο νεοελληνικής τέχνης στο Μέτσοβο, το οποίο έχει μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών. Γύζης, Λύτρας, Βολανάκης, Ιακωβίδης, Παρθένης, Μαλέας, Γαλάνης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης, Τέτσης είναι μερικοί από αυτούς, σε μία συλλογή που θεωρείται από τις σημαντικότερες της περιόδου (19ος-20ος αιώνας).

Κατά καιρούς, διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις με έργα και συλλογές από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Read more