Μοναστήρια

Μοναστήρια - Banner

Mονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Η μονή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Τα ιστορικά στοιχεία για την ίδρυσή της αντλούνται από την αυτοβιογραφία των αδελφών Θεοφάνη και Νεκτάριου Αψαρά, που καταγόταν από αρχοντική ηπειρωτική οικογένεια, μέλη της οποίας κατείχαν σημαντικά αξιώματα στην πόλη των Ιωαννίνων ήδη από τη βυζαντινή εποχή.

Read more

Mονή Αγίου Νικολάου Τζώρας

Η μονή του Αγίου Νικολάου Τζώρας βρίσκεται στο όρος Δρίσκος στις νοτιοανατολικές παρυφές του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, σε απόσταση 3χιλ. από τον οικισμό Βασιλική.

Read more

Αγγίζοντας το Θείο - Mονή Κηπίνας

Στο χωριό Καλαρρύτες Τζουμέρκων, θα σε αφήσει άφωνο η Mονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.

Σκαρφαλωμένη στο βουνό, χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου, ο οποίος έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο, προκαλεί δέος και θαυμασμό. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Read more

Αρχιμανδρείο

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αρχιμανδρειού 8), ο επονομαζόμενος Αρχιμανδρείο, της πόλεως Ιωαννίνων, είναι άγνωστο πότε ανεγέρθη. Είναι σίγουρη η ύπαρξή του ήδη από τον 13ο αιώνα.

Read more

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών ή του Σπανού

Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νησιού, μετά την έξοδο από τον οικισμό.  Αποτελεί καθίδρυμα του οίκου των Φιλανθρωπηνών, μίας από τις κωνσταντινουπολίτικες οικογένειες που εγκατέστησε στα Ιωάννινα ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας. Πέντε μέλη της οικογένειας, ως κτήτορες της μονής εικονίζονται στο βόρειο τοίχο του εξωνάρθηκα (1560).

Read more

Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστεράς – Δουρούτης

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστεράς – Δουρούτης, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Στο παρελθόν έχει υποστεί πολλές καταστροφές.

Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένη και εκτός από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου περιλαμβάνει και άλλους χώρους όπως βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων, τραπεζαρία, βοηθητικούς χώρους κλπ.

Read more

Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος

Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές του 16ου αιώνα, υπήρχε Nαός στην ίδια θέση ήδη από τον 15ο αιώνα. Από την φάση αυτή σώζεται στον νότιο τοίχο τοιχογραφία με παράσταση της Δέησης, του Αγίου Νικολάου και άλλων αγίων.

Read more

Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Η μονή βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά-νοτιοανατολικά της μονής Ελεούσας, με την οποία συνδέθηκε την τελευταία περίοδο λειτουργίας της, μετά την καταστροφή της από τα σουλτανικά στρατεύματα κατά την πολιορκία του Αλή Πασά.

Read more

Μονή Ντίλιου ή Στρατηγόπουλου

Η μονή βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε μικρή απόσταση από τη μονή Φιλανθρωπηνών. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με την ιστορία του ιδρύματος. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να ιδρύθηκε το 13ο αιώνα από μέλη της οικογένειας των Στρατηγόπουλων, όπως φανερώνει η επωνυμία της.

Read more

Μονή Παναγιάς Μολυβδοσκέπαστου

Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε τον 7ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και ανακαινίστηκε δύο φορές μέχρι το 1522. Ονομάστηκε μολυβδοσκέπαστη γιατί ήταν καλυμμένη από πλάκες μολυβιού, τις οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, τις πήραν οι Τούρκοι για να κάνουν βόλια. Το 1943 βομβαρδίστηκε από τους ναζί.

Ο αρχικός ναός έχει πανύψηλο τρούλο, ύψους 15 μέτρων. Ο μεγαλύτερος θησαυρός της είναι η εικόνα της Παναγιάς της «Πωγωνιανίτισσας».

Η Μονή, που είναι ακόμα ενεργή, υπήρξε και σχολή χειρογράφων.

Read more

Μονή Παναγίας της Ελεούσας

Σε μικρή απόσταση από τις μονές Φιλανθρωπηνών και Ντίλιου, στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται και το κτηριακό συγκρότημα της μονής Ελεούσας. Και αυτή η μονή ήταν αρχικά αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, γνωστή ως μονή Μεθοδάτων ή Γκιουμάτων, από το όνομα γνωστής γιαννιώτικης οικογένειας της περιόδου της τουρκοκρατίας.

Read more

Μονή Προφήτη Ηλία

Η μόνη μονή που δεν έχει άμεση επαφή με τη λίμνη είναι η μονή Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του χαμηλού λόφου, στα νότια του οικισμού. Τα ιστορικά στοιχεία για τη μονή είναι ελάχιστα. Το αρχικό κτίσμα του καθολικού, που πιθανώς αναγόταν ακόμα και στην υστεροβυζαντινή περίοδο, καταστράφηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα, στο 1821-22.

Read more

Μονή της Αγίας Αικατερίνης - Μετόχι της Μονής του Σινά

Η μονή της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στη παλαιά συνοικία της Καραβατιάς, λίγο ανατολικότερα από το Αρχιμανδρειό. Αποτελεί μετόχι της μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Ο αρχικός ναός κτίστηκε το 1771 και ανακαινίστηκε το 1801. Μεταξύ των ετών 1872-1875 ακολούθησε ριζική ανακαίνιση, με χορηγία των εύπορων Ιωαννιτών Αλεξίου και Αγγελικής Παπάζογλου.

Read more