Εκδρομές στα Ιωάννινα

Tα Ιωάννινα μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου διαθέτουν ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ευρώπη: μία διευρυμένη ποικιλία δραστηριοτήτων, στην πόλη, τη λίμνη, τα βουνά, τη θάλασσα.

Εκδρομές στα Ιωάννινα

Επειδή μας αρέσει να αποδεικνύουμε όσα ισχυριζόμαστε, σού ετοιμάσαμε μερικούς ενδεικτικούς οδηγούς δραστηριοτήτων στα Ιωάννινα για διαμονή, μίας, τριών ή πέντε ημερών. Μάλιστα, επειδή πιστεύουμε ότι τα Ιωάννινα είναι προορισμός τεσσάρων εποχών, ετοιμάσαμε διαφορετικούς οδηγούς για τους καλοκαιρινούς και για τους χειμερινούς μήνες.

Απόλαυσέ τους!

Δύο ημέρες γεμάτες Ιωάννινα

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων είναι πως μπορείς να δεις σχεδόν τα πάντα... περπατώντας. Αφήνεις το αυτοκίνητο σε κάποιο πάρκινγκ ή κατεβαίνεις από το λεωφορείο κι όλα είναι μπροστά στα πόδια σου! Αξιοθέατα, γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες από την μακραίωνη ιστορία του τόπου, φυσικές ομορφιές, γραφικές γωνιές, φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα, γεμίζεις με μοναδικές εμπειρίες και ευχάριστες αναμνήσεις.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Λίγο έξω από την πόλη

Δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννινα, δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, ένας τόπος που τον περιβάλλει το δέος. Τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου αλλά και άλλων μνημείων, με την ελπίδα ότι, κάποια μέρα, θα ακουστούν ξανά οι φωνές μεγάλων ηθοποιών. Κοντά στην πόλη, στο Μπιζάνι, είναι και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη χώρα.

Read more

Καταφύγια

«Βάλια Κάλντα», Βόρεια Πίνδος, 3χλμ από τη Βοβούσα, τοποθεσία Λάριανη, υψόμετρο 1.050 μ, χωρητικότητα 50 άτομα.

Μαυροβούνι, τοποθεσία Κόκκινη Βρύση, υψόμετρο 1.950 μ, χωρητικότητα 29 άτομα.

«Α. Βερτόδουλος», Μιτσικέλι, τοποθεσία Ασβός ή Βρύση, υψόμετρο 1.400 μ, χωρητικότητα 28 άτομα.

«Δ. Γεωργούλης», Τύμφη, τοποθεσία Διάσελο Αστράκας, υψόμετρο 1.930 μ, χωρητικότητα 53 άτομα.

Σμόλικας, τοποθεσία Νάνες, υψόμετρο 1.700 μέτρα, χωρητικότητα 20 άτομα.

Γράμμος, τοποθεσία Αετομηλίτσα, υψόμετρο 1.400 μ.

Read more

Οι περίπατοι του κρασιού #1: Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα

Το οινοποιείο της ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε. είναι επισκέψιμο σε όσους θα ήθελαν να το γνωρίσουν από κοντά. Βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, τη μοναδική ΠΟΠ στην Ήπειρο, σε απόσταση 27 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Εδώ, καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες, όπως η λευκή Ντεμπίνα και δυο ερυθρές το Βλάχικο και το Μπεκάρι, καθώς και οι διεθνής Chardonnay, Traminer, Riesling Merlot, Cabernet Sauvignon.

Read more

Οι περίπατοι του κρασιού #2: Οινοποιείο Γκλίναβος, Ζίτσα

Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 μετά το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και εμφιάλωσης καθώς και στο υπόγειο κελάρι.

Μετά την ξενάγηση, ακολουθεί δοκιμή λευκού κρασιού από την τοπική λευκή ποικιλία ντεμπίνα με το όνομα Primus Zitsa (πρώτος χυμός του σταφυλιού), συνοδευόμενο από τοπική γραβιέρα με κριτσίνι ή φρέσκο ψωμί. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου μία ώρα, ανάλογα με το γκρουπ των επισκεπτών και το αντίτιμο είναι 3,5 ευρώ ανά άτομο.

Read more

Τα άγνωστα, υπέροχα Τζουμέρκα

Δεν είναι πολυσύχναστα, όσο τα Ζαγοροχώρια, αλλά τα χωριά στα Τζουμέρκα είναι κοσμήματα της λαϊκής παράδοσης και της φύσης. Καλαρρύτες, Συρράκο, Πράμαντα, Κατσανοχώρια και τόσα άλλα. Χωριά, σκαρφαλωμένα στα Αθαμανικά Όρη, απίθανα τοπία που αποθηκεύονται βαθιά στο μυαλό και στη φωτογραφική μηχανή σου.

Read more

Το Αρχοντικό Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι η πρωτεύουσα των βουνών. Ένα ιστορικό χωριό όμορφα χτισμένο σε στρατηγική τοποθεσία, με μεγάλα αρχοντικά και πλακόστρωτα δρομάκια, θαυμάσια αξιοθέατα-μουσεία, εκκλησίες και μοναστήρια.

Είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση και γαστρονομικές απολαύσεις, ορμητήριο για εκδρομές γεμάτες δράση και δημοφιλής αγορά ασυναγώνιστων τοπικών προϊόντων.

Read more