Βόλτες στα Ιωάννινα: Το μαγευτικό νησάκι

Το νησί αγκαλιάζει τη λίμνη, ο ορίζοντας μεγαλώνει, η λίμνη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία άλλη, μαγευτική εποχή. Ο χρόνος κυλάει ανάποδα και σταματάει χρόνια πίσω, αν και η διαδρομή με το καραβάκι κρατάει μόλις δέκα λεπτά. Έχει μήκος 800 μέτρα και πλάτος 500, περίπου 100 σπίτια και βυζαντινές μονές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο χώρος που θανατώθηκε ο Αλή Πασάς. Μένουν περίπου 180 άτομα.

Γκρίζες πλάκες στις στέγες, πλακόστρωτα ασβεστωμένα δρομάκια, φιλόξενοι άνθρωποι, πολλά λουλούδια ημερεύουν το τοπίο. Το ψάρεμα ενώνει τους κατοίκους αυτής της ξεχωριστής και ιδιαίτερης κοινωνίας με το υγρό στοιχείο.

Τα καραβάκια που δένουν στο μώλο, σας οδηγούν στο νησί, ένας τόπος που ποτέ δεν πήρε άλλο όνομα. Απλώς το Νησί. Εκεί το σπίτι του Αλή Πασά, εκεί κι ένα σύνολο εκκλησιαστικών μνημείων: Μονή Φιλανθρωπινών (1291), Μονή Στρατηγοπούλου (13°αι.), Μονή Παναγιάς Ελεούσας (16°αι.).

Οι κάτοικοι του νησιού είναι έτοιμοι πάντα να σου πουν ιστορίες, παραδόσεις αλλά και θρύλους. Πολύ καλή βόλτα είναι ο γύρος του νησιού με τα πόδια που θα σε χαλαρώσει και θα σου ανοίξει την όρεξη για να γευτείς τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως βατραχοπόδαρα, χέλι, καραβίδες κ.α.

EXPERIENCES