Μία πόλη, αμέτρητες εμπειρίες

Η πόλη των Ιωαννίνων και η ευρύτερη περιοχή της είναι ένας τόπος γεμάτος παραδόσεις, θρύλους και πανέμορφες επιλογές για περιηγήσεις, που καλύπτουν κάθε γούστο.

A City Of Countless Experiences , banner, photo of artifacts

Διαδρομές στα γραφικά σοκάκια της πεζοδρομημένης πόλης και του κάστρου, μία βόλτα στη λίμνη, πεζοπορία στα βουνά και στο φημισμένο φαράγγι του Βίκου, αξιοθέατα και μουσεία. Οι επιλογές είναι πραγματικά απεριόριστες και ποικίλλουν από εποχή σε εποχή, καθιστώντας τα Ιωάννινα ένα φανταστικό προορισμό, ανεξαρτήτως εποχής.

Έξι εκπληκτικά μουσεία, ένα μοναδικό σπήλαιο, η λίμνη, σήμα κατατεθέν ολόκληρης της κοιλάδας, πινακοθήκη, δύο αρχαιολογικοί χώροι τεράστιας σημασίας, δώδεκα εκκλησίες, μία συναγωγή, 16 μονές, εκ των οποίων οι οκτώ στο νησί της λίμνης, δώδεκα μουσουλμανικά μνημεία (τζαμιά, μεντρεσέδες και χαμάμ), 13 κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, οκτώ αρχοντικά. Όρεξη να έχεις, σε μία λίστα που δεν τελειώνει ποτέ και καταδεικνύει την ποικιλία των επιλογών περιήγησης.

Πολυπολιτισμικά, παραδοσιακά και ανεξάντλητα!

Η τεράστια πολυπολιτισμική αξία της περιοχής αντικατοπτρίζεται στα νερά της λίμνης και αντανακλάται όπου πέσει το βλέμμα σου. Στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, στα λατρευτικά κτίρια, εκκλησίες, μοναστήρια, τζαμιά, στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, στις γεύσεις της περιοχής.

Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο, μία συνύπαρξη που έχει αφήσει έντονα σημάδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η στοά Λούλη είναι το κύριο μέρος που οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν μαζί.

Δεκάδες αξιοθέατα

Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων με τα οθωμανικά κτίριά του, χτισμένο το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μία πραγματική πολιτεία, μέσα στην οποία προόδευσε η πνευματική ζωή της πόλης, σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις ζώνουν τον επισκέπτη, και τον συνοδεύουν την ώρα που περιηγείται στην παλιά πόλη, σε τζαμιά και μπουντρούμια.

Μοναδικής ομορφιάς είναι η λίμνη των Ιωαννίνων. Ένας περίπατος ή μία ποδηλατάδα δίπλα στο νερό, κάτω από τα θεόρατα πλατάνια θα σε μαγεύσει! Ακόμα ομορφότερο είναι το νησάκι, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λίγο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά, βρίσκεται το σπήλαιο του Περάματος, ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, με ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών. Οι θάλαμοί του είναι τόσο όμορφοι που πολλοί επισκέπτες, γεμάτοι δέος από την ομορφιά που κρύβει η γη στο εσωτερικό της, θεωρούν αδύνατο ότι έχουν διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση!

Ένα από τα ομορφότερα μουσεία της χώρας και σίγουρα ένα από τα πιο πρωτότυπα είναι το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη. Τα εντυπωσιακά κέρινα ομοιώματα παίρνουν από το χέρι τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν σε μία μοναδική περιήγηση στην ιστορία της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας στους περασμένους αιώνες.

Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, μόλις 22 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας. Χτισμένο στον 3ο π.χ. αιώνα και με χωρητικότητα 18.000 θέσεων είναι το μεγαλύτερο της εποχής του και βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πιο ξακουστά μαντεία του αρχαίου κόσμου.

Ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας είναι τα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και η Δημοτική Πινακοθήκη. Οι λάτρεις της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε πολλές περιόδους της ιστορίας της Ελλάδας και να θαυμάσουν έργα παλαιών και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο

Από την παλαιολιθική εποχή των πρώτων ανθρώπων και την αρχαία Ελλάδα, μέχρι την τουρκοκρατία με την οικονομική και πολιτιστική άνθηση της πόλης και το νέο ελληνικό κράτος, το ταξίδι στα πολυπολιτισμικά Ιωάννινα είναι ένα ταξίδι στο χρόνο με πολλές και ποικίλες στάσεις. Ένα ταξίδι, που θα ικανοποιήσει κάθε απαιτητικό ταξιδευτή.

Κάστρο

Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας σε μικρή βραχώδη χερσόνησο, στα δύο υψώματα της οποίας διαμορφώνονται ισάριθμες ακροπόλεις.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Περιήγηση στην πόλη

Ραντεβού στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το χαρακτηριστικό διοικητικό κτίριο της πόλης, την Περιφέρεια. Πίσω από το κτίριο, απλώνεται το εμπορικό κέντρο, με καταστήματα που προσφέρουν ποικίλες επιλογές. Μια στάση απαραίτητη στα πολλά καφέ. Και τα μάτια σου ανοιχτά.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Το ιστορικό κέντρο

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο, το οποίο εκτείνεται στο «μέτωπο» της πόλης προς τη λίμνη, αξίζει μόνο αν έχεις διάθεση να περιπλανηθείς και να χαθείς. Μια καλή αφετηρία για τη βόλτα αυτή είναι το Ρολόι της πλατείας (1905), απέναντι από το Δημαρχείο.

Κατέβαινε τον κεντρικό δρόμο, όπου θα βρεις χρυσοχοεία και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ, και άφησε το ένστικτο να σε οδηγήσει. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου, κάθε μικρό δρομάκι, κάθε στενάκι, είναι και μια έκπληξη.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Το μαγευτικό νησάκι

Το νησί αγκαλιάζει τη λίμνη, ο ορίζοντας μεγαλώνει, η λίμνη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία άλλη, μαγευτική εποχή. Ο χρόνος κυλάει ανάποδα και σταματάει χρόνια πίσω, αν και η διαδρομή με το καραβάκι κρατάει μόλις δέκα λεπτά. Έχει μήκος 800 μέτρα και πλάτος 500, περίπου 100 σπίτια και βυζαντινές μονές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο χώρος που θανατώθηκε ο Αλή Πασάς. Μένουν περίπου 180 άτομα.

Read more

Δύο ημέρες γεμάτες Ιωάννινα

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων είναι πως μπορείς να δεις σχεδόν τα πάντα... περπατώντας. Αφήνεις το αυτοκίνητο σε κάποιο πάρκινγκ ή κατεβαίνεις από το λεωφορείο κι όλα είναι μπροστά στα πόδια σου! Αξιοθέατα, γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες από την μακραίωνη ιστορία του τόπου, φυσικές ομορφιές, γραφικές γωνιές, φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα, γεμίζεις με μοναδικές εμπειρίες και ευχάριστες αναμνήσεις.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Μια βόλτα στη λίμνη

Σχεδόν μια αναπνοή από το ιστορικό κέντρο, βρίσκεται το παραλίμνιο. Από την πλατεία Μαβίλη, μέχρι το «12», τη «Σκάλα», το πάρκο Κατσάρη, τον πολυχώρο στα παλιά δημοτικά σφαγεία, την Ακτή Μιαούλη και τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο. Σε σημεία αυτής της διαδρομής, έχουν αναπτυχθεί πολλά εστιατόρια και καφετέριες.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Το εκπληκτικό Κάστρο

Όποια πύλη και αν διαβείς, για να μπεις στο κάστρο, δεν έχει σημασία. Με την είσοδό σου σε αυτή την καστρινή πολιτεία, η φασαρία της πόλης μένει απέξω. Ένας παραδοσιακός οικισμός, που μέσα του υπάρχουν διάσπαρτα οθωμανικά κτίρια, όπως το Σουφαρί Σεράι και το τζαμί Ασλάν πασά, το οποίο στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο, αλλά και η Εβραϊκή Συναγωγή.

Read more

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Ιδρύθηκε το 1995 και στεγάζεται σε κτήριο με επιρροές από την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση, το οποίο οικοδομήθηκε το 1958 ως «βασιλικό περίπτερο» από τον ελληνικό στρατό, που την εποχή εκείνη είχε στη διαχείρισή του ολόκληρο το χώρο της νοτιοανατολικής ακρόπολης.

Read more

Δημοτική Πινακοθήκη-Οικία Βασίλειου Πυρσινέλλα

Το κτήριο της Πινακοθήκης (Κοραή 1) σχεδιάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Βεργιώτη για τον γαμπρό του Βασίλειο Πυρσινέλλα το 1890. Το 1924, ο Βασίλειος Πυρσινέλλας εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων και η θητεία του χαρακτηρίστηκε ως περίοδος αναδημιουργίας και έργων. Όντας βιβλιόφιλος και φιλότεχνος είχε στην κατοχή του μεγάλη συλλογή βιβλίων και έργων τέχνης.

Read more

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στα 1617- 618, στον χώρο της βορειοανατολικής ακρόπολης οικοδομήθηκε το θρησκευτικό-εκπαιδευτικό συγκρότημα (Kyliye) του Ασλάν Πασά, που περιλάμβανε Τζαμί, μενδρεσέ (ιεροδιδασκαλείο) και μαγειρεία (εστία).

Read more

Η Στοά Λούλη

Η Στοά Λούλη κτίστηκε το έτος 1875 και οι αψίδες στην είσοδο της μεταφέρθηκαν από την Ιταλία. Αρχικά η στοά λειτούργησε ως χάνι, στο οποίο κατέλυαν οι άνθρωποι από τα χωριά, όταν παρέμεναν στα Γιάννινα.

Σιγά σιγά το χάνι έγινε σημείο - κόμβος, όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι από όλη την Ήπειρο, για να ξεκινήσουν το μεγάλο, για την εποχή, ταξίδι τους στην Αθήνα. Η συνεχής κίνηση τόσων ανθρώπων είχε σαν αποτέλεσμα την μετατροπή της στοάς, σε εμπορικό κέντρο της εποχής.

Read more

Θρύλος Μονής Παναγιάς Ντουραχάνης

Το μοναστήρι της Παναγίας Ντουραχάνης είναι κτισμένο από έναν Οθωμανό! Σύμφωνα με το θρύλο, τον χειμώνα του 1434, ο μπέης της Ρούμελης, Ντουραχάν Πάσας, πηγαίνοντας με τον στρατό του για πολεμική επιχείρηση, πέρασε από ένα εκκλησάκι που βρισκόταν στο σημείο που μετά έχτισε τη μονή και άναψε ένα κερί, γιατί ήταν από γονείς χριστιανούς. Στη συνέχεια, μέσα στην ομίχλη και το χιόνι, έχασε τον προσανατολισμό του και πέρασε με τον στρατό του πάνω από την παγωμένη λίμνη, χωρίς απώλειες. Το τι είχε συμβεί, το αντελήφθη όταν πάτησε στη στεριά.

Read more

Λαογραφικό μουσείο «Κώστας Φρόντζος»

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) και του θυγατρικού της Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ.), με στόχο την συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση αντικειμένων του Ηπειρωτικού λαϊκού πολιτισμού.

Τα αντικείμενα προέρχονται από δωρεές φιλογενών Ηπειρωτών και αγορές, συγκεντρώθηκαν δε από τον εμπνευστή και δημιουργό του, Κώστα Φρόντζο, πρόεδρο της ΕΗΜ και του ΙΜΙΑΧ.

Read more

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Βρίσκεται στον δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης. Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδά του, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν.

Read more

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Αποτελεί έργο ζωής του γλύπτη Παύλου Βρέλλη -απόφοιτου Α.Σ.Κ.Τ.- που το δημιούργησε από το μηδέν. Το 1983, σε ηλικία 60 ετών, αγόρασε άγονο χώρο στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Χάραξε δρόμους και πλατείες, έχτισε βραχόκηπους, καλντερίμια και σοκάκια, και όρθωσε με κόπους, σκέψη και προσωπική εργασία κτήριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της ενδοχώρας της Ηπείρου του 18ου αιώνα. Μετέπλασε το εσωτερικό του για να κάνει τον επισκέπτη υποκείμενο του, άρα και υποκείμενο της Ιστορίας που αναπαριστά.

Read more

Οι αποκριάτικες "Τζαμάλες"

Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεχωρίζει το άναμμα της φωτιάς που λέγεται τζαμάλα σε κάθε συνοικία. Οι συνοικίες ανταγωνίζονται ποια έχει τη μεγαλύτερη φωτιά, γύρω από την οποία χορεύουν άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Read more

Χορός και τραγούδι

Ο χορός και το τραγούδι είναι συνυφασμένα με τη ζωή των κατοίκων στα Ιωάννινα. Γάμοι, βαφτίσεις, γιορτές και, κυρίως, πανηγύρια, αποκτούν ζωή με το τραγούδι και το χορό. Τα δημοτικά τραγούδια ακούγονται παντού κι εκφράζουν, χαρά, λύπη, πόνο, γιορτή. Είναι τραγούδια, του κεφιού, της ξενιτιάς, αλλά και μοιρολόγια.

Read more