05 - 06 - 2024
Ρεσιτάλ φλάουτου την Παρασκευή 7 Ιουνίου
Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Ωδείο (Μπιζανίου 2), ρεσιτάλ φλάουτου της σπουδάστριας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων στη Σχολή Φλάουτου, τάξη Μαρίας Μεσσάρη, Κατερίνας Τριανταφυλλίδη.
Συμμετέχει στο τσέλο ο Θοδωρής Σκούρτης και στο πιάνο συνοδεύει η Γεωργία Αναστάση.
Έργα A. Vivaldi, W. A. Mozart, Fr. Schubert, C. Reinecke και Φοίβου Παπαδόπουλου.
Read more →05 - 06 - 2024
«Όταν η μουσική συναντά την ποίηση», Τετάρτη 12 Ιουνίου
O Δήμος Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν τη μουσική εκδήλωση «Όταν η μουσική συναντά την ποίηση», την Τετάρτη 12 Ιουνίου (ώρα 20:30), στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.
Η εκδήλωση αποτελεί ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση από τους μαθητές και τις μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή έξι σχολικών χορωδιών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου, Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Διονύσιου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου. Τα πρωτότυπα κείμενα, που θα πλαισιώνουν τα τραγούδια, έχουν γραφτεί από τους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Επίσης, θα παρουσιαστούν εικαστικά έργα που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με έμπνευση από τα συγκεκριμένα μελοποιημένα ποιήματα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)
ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ: 2651064065 | www.piop.gr
Read more →04 - 06 - 2024
ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 20:30, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλη μας, την ετήσια παράστασή του με τη συμμετοχή όλων των χορευτών του Τμήματος.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, που φέτος γιορτάζει μια πολύπλευρη και βραβευμένη πολιτιστική πορεία 40 χρόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί πολύκεντρο δραστηριοτήτων, όπου εκτός του τομέα εκμάθησης εκατοντάδων χορών, τραγουδιών και δρώμενων από όλη την Ελλάδα, ενεργοποιείται εδώ και δεκαετίες, μεταξύ άλλων, στους τομείς διοργάνωσης σεμιναρίων χορού, θεματικών συναυλιών, συνεδρίων, θεματικών μουσικοχορευτικών παραγωγών και παράλληλων θεματικών εκδηλώσεων.
Επιμέλεια - διδασκαλία: Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης, Ηλίας Γκαρτζονίκας (εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής).
Read more →
30 - 05 - 2024
Θεατρική παράσταση «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» την Παρασκευή 7 Ιουνίου
Μετά τις sold out παραστάσεις του χειμώνα, που παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, η Ομάδα Τέχνης «Υφάδι» και ο Αθλητικός Σύλλογος Βόλεϊ «Γιάννενα» παρουσιάζουν την κωμωδία «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», σε σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα, στο Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. (Φρόντζου) την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 21:30.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ένας ιδιωτικός υπάλληλος, ο Θεόδωρος Γιώτης, καταπιέζεται και περιφρονείται από τους συναδέλφους και την οικογένειά του. Μόνος του φίλος, ο θυρωρός της πολυκατοικίας, με τον οποίο συζητούν, πίνουν και παίζουν ΠΡΟ-ΠΟ. Μετά από επανειλημμένες ήττες, ο Γιώτης παρουσιάζεται ως ο υπερτυχερός του δελτίου με τα 182 εκατομμύρια. Με αυτή την εξέλιξη οι συμπεριφορές όσων των απαξίωναν αλλάζουν άρδην. Τι θα συμβεί όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια και ξεσκεπαστεί το μυστικό;
Μια σαρκαστική κωμωδία για το δράμα του ανθρώπου, που το πάθος του για τα πλούτη, γίνεται αρρώστια και φτάνει στον παροξυσμό και την παρανομία. Μέσα από κωμικές σκηνές, ευτράπελα, ρεαλιστικές συγκρούσεις και πικρές αλήθειες σκιαγραφείται η σύγχρονη ελληνική κοινωνία και ο μύθος οδηγείται σε μια ουσιαστική λύτρωση. Μια ωδή στην ανθρώπινη απληστία με φιλοσοφικές καταλήξεις. Ένας βαθύς σαρκασμός της κρυφής σκέψης, της υποσυνείδητης επιθυμίας που υποβόσκει στα έγκατα της ψυχής όλων, να αποκτήσουν χρήματα, πολλά χρήματα. Ένα έργο πέρα για πέρα ηθογραφικό με πολλά ψήγματα ανθρωπιάς που κάνει εις βάθος ψυχανάλυση χαρακτήρων με αιχμηρό και διεισδυτικό βλέμμα. Την ιστορία του αυτή, ο Μανόλης Κορρές, τιτλοφορεί χρησιμοποιώντας τον πασίγνωστο μύθο του Μίδα.
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Η «Ομάδα Τέχνης Υφάδι» είναι η εξέλιξη ενός οράματος, μιας ανήσυχης ομάδας ανθρώπων που οραματίστηκαν μια κοινή πορεία αναζήτησης μέσα από την τέχνη. Το 2019 δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη ερασιτεχνική ομάδα τέχνης που κάθε χρονιά παρουσιάζει παραστάσεις επαγγελματικού επιπέδου, με μεγάλη απήχηση και διθυραμβικές κριτικές. Φέτος, η ομάδα εγκαινιάζει την Κεντρική Σκηνή της με την πρώτη παράσταση με ενήλικες ηθοποιούς, ανεβάζοντας το θεατρικό έργο «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου».
Ο σκοπός της ομάδας, ήταν και παραμένει να αφήνει το αποτύπωμά της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις στο απαιτητικό κοινό της, ενώ παράλληλα δίνει βήμα έκφρασης σε όσους αγαπούν το θέατρο. Η ομάδα έχει ιστορικό συνεργασιών με φορείς όπως το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» και τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Ειρήνη Γκούρα, Αγνή Δρίμτζια, Δημήτρης Θωμάς, Σίμος Κοντοδήμας, Γιάννης Κυριαζής, Νίκη Λώλη, Νίκος Μανούσης, Βάια Ρούντου, Ευγένιος Τασιούλας.
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικόλαος Τζοβάρας
Σκηνικά: Νικόλαος Τζοβάρας
Ειδικές Κατασκευές: Δημήτρης Θωμάς
Κοστούμια: Νικόλαος Τζοβάρας, Νάνσυ Βάτσου
Μακιγιάζ: Bούλα Κοντογιάννη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Τζοβάρας
Παραγωγός: Κωνσταντίνος Υφαντής
Διεύθυνση Παραγωγής: Λεμονιά Θωμά
Οργάνωση Παραγωγής: Νάνσυ Βάτσου
Trailer-Αφίσα: Νικόλαος Τζοβάρας, Γιώργος Τζοβάρας
Παραγωγή: Α.Σ. Γιάννενα & Ομάδα Τέχνης «Υφάδι»
Διάρκεια Παράστασης: 120 λεπτά (Χωρίς Διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 8€
Μειωμένο (ΑμεΑ, Άνεργοι, Πολύτεκνοι, Φοιτητές, Παιδιά άνω των 12): 5€
* Η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ελεύθερη.
* Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τα συσσίτια του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.
Σημεία Προπώλησης:
Βιβλιοπωλείο «Αίθρα» (Χαριλάου Τρικούπη 40)
Βιβλιοπωλείο «Γραμμή» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 124)
Οπτικά «ΜΑΝΘΟΣ» (Αβέρωφ 16)
Read more →
27 - 05 - 2024
«PIANO DUETS» την Τρίτη 4 Ιουνίου
Η αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν μουσική βραδιά πιάνου με τίτλο: «PIANO DUETS», με έργα για πιάνο για 4 χέρια.
Συμμετέχουν μαθητές της Σχολής Πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, των τάξεων των καθηγητριών:
Ειρήνης Ζάγκλη, Μαριέττας Θεοτικού, Ελένης Κολιού, Εύης Κύρκουμ και
Φανής Μαντέλλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 20:30, στον
Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».
Read more →23 - 05 - 2024
Αφιέρωμα στην latin-pop σκηνή από την Μπαντίνα της Φιλαρμονικής
Την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 20:00, στον πεζόδρομο της οδού Παπάζογλου, μπροστά από το Αρχοντικό Πυρσινέλλα, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Χρήστου Γεωργάνου θα παρουσιάσει ένα μικρό αφιέρωμα στην latin-pop σκηνή.
Read more →21 - 05 - 2024
«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» με σειρά δράσεων:
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
Κάστρο Ιωαννίνων
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Μαθαίνουμε, αγαπάμε, προστατεύουμε. Φυσικό περιβάλλον και μνημεία του Κάστρου Ιωάννινων”, για μαθητές Γ΄ Δημοτικού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Καπλάνειο. Περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων (τείχος, ακροπόλεις και μνημεία) με ειδικότερη αναφορά στο διαχρονικό ρόλο της λίμνης σε σχέση με το Κάστρο και τον οικισμό του, στο θέμα της αλλαγής του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διατήρησης και προστασίας των μνημείων. Η δράση ολοκληρώνεται με δεντροφύτευση στο Ιτς Καλέ και συμβολική υιοθεσία του νέου δέντρου τους μαθητές. Στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία του Κάστρου αλλά και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης των Ιωαννίνων. Παράλληλα η ενεργή συμμετοχή των μαθητών με την πράξη της δεντροφύτευσης θα συμβάλει στην ανάπτυξη «δεσμών» των μικρών μαθητών με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον.
Υπεύθυνοι δράσης:
Μάτα Κορτζή, Αρχαιολόγος,
Σοφία Κίγκα, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 10 π.μ.
Αρχαιολογικός Χώρος Καστρίτσας
Θα πραγματοποιηθούν περίπατος και θεματική ξενάγηση με τίτλο «22.000π.Χ. – 1913. Τα χνάρια του χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Καστρίτσας»
στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας για ενήλικες ομάδες κοινού, που θα ενδιαφερθούν.
Ο λόφος της Καστρίτσας, στα νότια της λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί ένα παλίμψηστο χρήσεων από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Στη δυτική πλευρά του εντοπίζεται σπήλαιο, το οποίο αποτελούσε ορμητήριο και θερινό καταυλισμό των παλαιολιθικών κυνηγών μεταξύ 24.000 – 11.000 π.Χ. Ευρήματα από τους πρόποδες του λόφου, κοντά στη λίμνη και σε σπήλαιο, μαρτυρούν την ανάπτυξη γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, κατά την Πρώιμη – Μέση Νεολιθική Εποχή (5.500 – 3.200 π.Χ). Λείψανα ατείχιστου οικισμού και κιβωτιόσχημων τάφων μαρτυρεί την κατοίκηση των παραλιμνίων εκτάσεων και κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ενώ από τον 3ο αιώνα π.Χ. η κατοίκηση μεταφέρεται στην κορυφή του λόφου με την ανέγερση οχυρωματικού περιβόλου. Σταδιακά, νέα κτίρια αναγείρονται στο εσωτερικό της ακρόπολης, η οποία για τρεις αιώνες παίζει σημαίνοντα ρόλο στο δίκτυο των Μολοσσικών ακροπόλεων. Το 167 π.Χ. οι λεγεώνες του Αιμιλίου Παύλου πολιορκούν στενά την ακρόπολη αλλά παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της, η πόλη παραδίδεται στους Ρωμαίους κατακτητές. Μετά την καταστροφή τα τείχη επισκευάζονται, τα κτίρια χρησιμοποιούνται ξανά και ο οχυρωμένος οικισμός της Καστρίτσας, συνεχίζει να επιβιώνει και να αναπτύσσεται μέχρι την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο, οπότε και ο οικισμός φαίνεται πως εγκαταλείπεται. Τον 11ο – 12ο αι., σε πλάτωμα εντός του αρχαίου οχυρωματικού περιβόλου ιδρύεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο (1912-1913) ο λόφος της Καστρίτσας εντάσσεται στον τουρκικό τομέα άμυνας της πόλης των Ιωαννίνων και οχυρώνεται με την κατασκευή πολυβολείων, τσιμεντένιων χαρακωμάτων και εγκαταστάσεων στρατωνισμού.
Υπεύθυνοι δράσης:
Βιβή Γιούνη, Καππά Χαρά, Υπατία Φάκλαρη, Αρχαιολόγοι
Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01074 και 26510 01060-61
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, ώρα 10 π.μ.
Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου
Θα πραγματοποιηθούν περίπατος και θεματική ξενάγηση με τίτλο «Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί» στον αρχαιολογικό χώρο ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου για ενήλικες ομάδες κοινού, που θα ενδιαφερθούν.
Ο λόφος «Καστρί» Μεγάλου Γαρδικίου ελέγχει το βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου και τις προσβάσεις από και προς αυτό και διαθέτει διαδοχικές οχυρές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα. Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν στην κορυφή του λόφου οργανωμένο οικισμό - πόλη τουλάχιστον από τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Οι παλαιότεροι μελετητές, όπως ο καθηγητής Σωτήρης Δάκαρης, θεώρησαν ότι η μολοσσική αυτή πόλη ήταν η Πασσαρώνα, η πρωτεύουσα των Μολοσσών. Η πόλη ήταν σε ακμή κατά τον 3ο και μέχρι τα μέσα του 2ου αι. π.Χ., οπότε καταλήφθηκε (167π.Χ.) από τους Ρωμαίους.
Υπεύθυνοι δράσης:
Θάλεια Κύρκου, Αρχαιολόγος
Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01073
Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 11 π.μ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, και ειδικότερα στην Αίθουσα 1: Προϊστορική Ήπειρος – Τομέας Παλαιολιθικής Εποχής, θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση με τίτλο «Παλαιολιθικές κοινωνίες και κλιματικές αλλαγές: τα ορεινά τοπία του Ζαγορίου την τελευταία εποχή των παγετώνων» για ενήλικες ομάδες κοινού, που θα ενδιαφερθούν.
Tο Ζαγόρι και η οροσειρά της Τύμφης συνιστούν ξεχωριστό παράδειγμα της Μεσογείου για τους τρόπους με τους οποίους οι προϊστορικές κοινωνίες των μετακινούμενων από τόπο σε τόπο κυνηγών και τροφοσυλλεκτών διαπραγματεύτηκαν μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη κι ευάλωτη στις επιπτώσεις των κλιματικών διακυμάνσεων μεταξύ ψυχρών και θερμών περιόδων, μεγάλης ή μικρής κλίμακας. Η θεματική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Αίθουσα 1 – Προϊστορική Ήπειρος – Τομέας Παλαιολιθικής Εποχής) αποσκοπεί να αναδείξει τις πολύπλευρες και υψηλής ανάλυσης αρχαιολογικές και παλαιοπεριβαλλοντικές έρευνες, οι οποίες έχουν καταδείξει συγκεκριμένες στρατηγικές και πρακτικές αξιοποίησης που οι παλαιολιθικές κοινότητες ανέπτυξαν στο τραχύ αυτό μικροτοπίο, με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και το κερματισμένο ανάγλυφο. Πρόκειται για ένα πρώιμο και περίπλοκο πολιτισμικό τοπίο διαχείρισης και προσαρμογής σε αβέβαιες συνθήκες.
Υπεύθυνοι δράσης:
Ελένη Κοτζαμποπούλου, Δρ αρχαιολόγος, ΕΦΑ Ιωαννίνων
Χρήστος Στεργίου, Δρ γεωλόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής Α.Π.Θ.
Στυλιανή Ζήση, φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Π.Ι.
Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01075
Οι δηλώσεις συμμετοχής στις παραπάνω δράσεις της Εφορείας Ιωαννίνων πρέπει να γίνουν έως την Πέμπτη 22 Μαΐου 2024. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
45221- Ιωάννινα
efaioa@culture.gr, https://efaioa.gr
Read more →
21 - 05 - 2024
Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου
Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλεί στο Κ' Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών.
Το Συμπόσιο εντάσσεται στον εορτασμό για τα 60 χρόνια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου και το Σάββατο 25 Μαΐου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής".
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμποσίου ακολουθεί συναυλία από την Καμεράτα Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε μουσική Διεύθυνση Γιώργου Χλίτσιου.
Read more →21 - 05 - 2024
Παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο
Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, παρουσιάζει την παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» σε σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαϊου και ώρα 20:00 στο Καμπέρειο Θέατρο στα Ιωάννινα και συμμετέχει στη δράση «Ερασιτεχνικός Μάιος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.
Την ίδια μέρα στις 09:00, θα προηγηθεί, στο Καμπέρειο Θέατρο, παράσταση αποκλειστικά για τους μαθητές και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου.
Λίγα λόγια για το έργο:
Όταν χάνει και τους δύο γονείς του, ο μικρός Ματίας γίνεται ο νεότερος βασιλιάς της ιστορίας. Αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα του πολέμου και τη βαθιά προβληματική κοινωνία που του παρέδωσε η διοίκηση των μεγάλων, θα αποφασίσει να δώσει την εξουσία στα παιδιά. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο ευτράπελα και προβληματισμούς, με οδηγό τον Ματίας και την παρέα του. Ένας ύμνος στην ειρήνη, τη φιλία και τη συλλογικότητα.
Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Ο «Ματίας» γράφτηκε από τον Πολωνό παιδαγωγό, συγγραφέα, δημοσιογράφο και αξιωματικό του πολωνικού στρατού, Janusz Korczak που θανατώθηκε μαζί με τους μαθητές του στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα. Μεταφράστηκε σε πάνω από 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, όπου αποδόθηκε και διασκευάστηκε από την Άλκη Ζέη. Η θεατρική της διασκευή είναι τόσο σπουδαία που από πολλούς θεωρείται πρωτότυπο έργο της.
Στην ιστορία του «Ματίας» βλέπει κανείς έναν ξεχωριστό και πρωτότυπο κόσμο. Έναν κόσμο που τις αποφάσεις τις παίρνουν τα παιδιά, με την αθωότητα και την αγνότητα που τα χαρακτηρίζει. Έναν κόσμο που αντιμετωπίζει γνώριμα προβλήματα με τρόπους παράδοξους, αλλόκοτους, και ίσως αποδοτικότερους. Την περιπέτεια του μύθου καθοδηγεί η παιδική πρωτοβουλία, η ανόθευτη κρίση, η αντίσταση στον παραλογισμό του πολέμου και η ελπίδα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Στέλλα Δούμα, Ελένη Δρούγκα, Εύα Καζούκα, Ραφαηλία Κεκάκη, Κωνσταντίνος Κίτσιος, Λουκία Κλούμπα, Ζέτα Κολιγιώτη, Αγγελική Κουρμαντζή, Μαρία Μαργαριτοπούλου, Ειρηλίνα Μητσάκη, Υακίνθη Μπάζα, Ζέτα Νικολάου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ρουμελιώτη, Βασιλική Τσαραώση, Μυρτώ Χρήστου, Σεβαστή Χρήστου.
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικόλαος Τζοβάρας
Μακιγιάζ: Bούλα Κοντογιάννη
Σκηνικά- Κοστούμια: Νικόλαος Τζοβάρας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τζοβάρας
Ηλεκτρολόγος: Βασίλης Μπαλάσκας
Ηχοληψία: Γιώργος Τζοβάρας
Αφίσα: Νικόλαος Τζοβάρας, Γιώργος Τζοβάρας
Βιντεοσκόπηση παράστασης: Σοφία Γκόη
Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου Δημ. Σχ. Ιωαννίνων
Με την υποστήριξη της Ομάδας Τέχνης Υφάδι.
Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο.
Κρατήσεις θέσεων: 6944414541
Read more →16 - 05 - 2024
Διεξαγωγή αγώνων δρόμου Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου
Το πρόγραμμα των αγώνων του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων περιλαμβάνει, 1.000μ, 5.000μ, 10.000μ, αγώνα δρόμου ΑΜΕΑ, καθώς και 21.000μ.
Περιγραφή διαδρομής του αγώνα των 10.000μ στις 17:30 το Σάββατο 18 Μαΐου
Εκκίνηση από πλατεία Μαβίλη με ΝΑ κατεύθυνση προς παραλίμνια ζώνη διασχίζοντας τις οδούς Διονυσίου Σκυλοσόφου, Γαριβάλδη, Μετσόβου και Κ. Παπούλια.
Πορεία μπροστά από το ψυχαγωγικό πάρκο “Odeon” είσοδος στον πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο στις γέφυρες και στο ύψος στου γηπέδου την Ανατολής. Αναστροφή και επιστροφή από την ίδια διαδρομή των αθλητών. Τερματισμός στην πλατεία Μαβίλη.
Περιγραφή διαδρομής του αγώνα των 21.000μ στις 9:30 την Κυριακή 19 Μαΐου
Εκκίνηση πλατεία Μαβίλη με ΝΑ κατεύθυνση, μετά από περίπου 100μ. ακολουθώντας την κυκλική πορεία παράλληλα με τα τείχη του Κάστρου των Ιωαννίνων, επί της οδού Αβέρωφ.
Ακολούθως σε 200μ. στροφή δεξιά, είσοδος στην οδό Κουντουριώτη και στην οδό Γ. Παπανδρέου, για περίπου 2χλμ.Στη συνέχεια πορεία προς τον κόμβο της Λιμνοπούλας, αναστροφή (check-point) και επιστροφή από το αντίθετο ρεύμα της Γ. Παπανδρέου, φτάνοντας έτσι στο 3,7 χλμ. Μπροστά από την εκκίνηση (Πλατεία Μαβίλη).
Συνέχεια σε παραλίμνια ζώνη πλέον και διάσχιση οδών Διονυσίου Σκυλοσόφου, Γαριβάλδη,
Μετσόβου με είσοδο στην Κ. Παπούλια.
Στο 7ο χλμ. πλέον της διαδρομής στροφή σε οδό Στρ. Βογιάνου, στη συνέχεια αριστερά και
διάσχιση διαδοχικά των οδών Νικοπόλεως-Παπαναστασίου-Γ’ Σεπτεμβρίου-Εθνικής Αντιστάσεως με άφιξη στον οικισμό Κατσικά (12ο χλμ.).
Στροφή αριστερά προς τη Μονή Καστρίτσας και στροφή στα 500μ αριστερά προς την 3η γέφυρα του παραλίμνιου.
Από την 3η γέφυρα και ακολουθώντας τον παραλίμνιο πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο με πορεία μπροστά από το ψυχαγωγικό πάρκο “Odeon”. Στη συνέχεια πορεία προς τις οδούς Κ. Παπούλια, τη Γαριβάλδη, τη Δ. Σκυλοσόφου. Τερματισμός στην Πλατεία Μαβίλη.
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας για πεζούς και οχήματα, το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 17:00 και την Κυριακή 19 Μαΐου, από τις 9:30 έως το πέρας των αγώνων, στις τοποθεσίες/διαδρομές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα διεξαγωγής των αγώνων.
Read more →15 - 05 - 2024
18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δράσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» υλοποιώντας τις παρακάτω δράσεις:
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Συναυλία της Νεανικής Ορχήστρας «Ντο Ρε Μι» του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, το Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 19.00, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Γεράσιμος Λώλης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Είσοδος ελεύθερη.
Συναυλία εγχόρδων με τίτλο «Στην εποχή του Μπαρόκ», από τη μουσική σχολή του Κωνσταντίνου Λεοντάρη, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, ώρα 18.30. Συμμετέχουν οι μουσικοί Κωνσταντίνος Λεοντάρης, Ευριπίδης Παππάς, Μαρίνα Βλάχου, Σπύρος Σιλήρας (Βιολί), Αλέξανδρος Δήμος (Βιόλα), Θεόδωρος Σκούρτης, Ανθή Παντώστη (Τσέλο). Είσοδος ελεύθερη.
Θεματική ξενάγηση στην νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, με τίτλο «Βασίλης Χαρίσης. (Ανα)πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας», την Παρασκευή 17 Μαΐου, ώρα 11:00. Το αρχιτεκτονικό έργο του γιαννιώτη Βασίλη Χαρίση, περιέλαβε αναστηλώσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων και παραδοσιακών κτιρίων, διαμορφώσεις μνημειακών συνόλων και ιστορικών τόπων, παρεμβάσεις σε υπαίθριους - δημοσίους χώρους, σχεδιασμό νέων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος Χαρά Καππά. Είσοδος ελεύθερη.
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Στον σοφρά τ’ Αλή Πασά”, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων), την Παρασκευή 17 Μαΐου, για μαθητές Δημοτικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια» και πραγματεύεται τις διατροφικές συνήθειες των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων των Ιωαννίνων (Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων) κατά την όψιμη οθωμανική περίοδο. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι Σταματία Κορτζή και Σοφία Κίγκα.
Το Σάββατο 18 Μαΐου, η είσοδος στα Μουσεία είναι ελεύθερη.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας
Ιωάννης Χουλιαράς
Αρχαιολόγος
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και παραρτήματα
Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.30-20.00
Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.30- 20.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2561025989, 39580
www.efaioa.gr
www.amio.gr
http://www.facebook.com/amio.gr
Read more →
08 - 05 - 2024
Εργαστηρι για την τεχνη της συρματερης Τεταρτη 8 και Πεμπτη 9 Μαιου
Στο πλαίσιο του Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο «Η τέχνη της συρματερής», για ενήλικες, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαΐου (ώρα 16:00), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Στις δύο συναντήσεις του εργαστηρίου, ο αργυροτεχνίτης Χρήστος Τσουμάγκας θα μυήσει τους συμμετέχοντες στην παραδοσιακή γιαννιώτικη τεχνική της συρματερής ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους κοσμήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας, τις Κυριακές 12, 19 και 26 Μαΐου, η είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας είναι ελεύθερη για όλους.
Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)
ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ: 2651064065 | www.piop.gr
Read more →08 - 05 - 2024
Μουσικη βραδια κιθαρας Τεταρτη 22 Μαιου
Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων οργανώνει την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής (Παλιά Σφαγεία), «Μουσική βραδιά κιθάρας».
Συμμετέχουν μαθητές της Σχολής Κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, των τάξεων των καθηγητών: Μελίνα Βλάχου, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Γιάννης Μάνος, Αλέξης Μπάγιας, Φωτεινή Τσουμάνη.
Είσοδος ελεύθερη.
Read more →30 - 04 - 2024
Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας
Η τέχνη του ασημιού στα Ιωάννινα, και την Ήπειρο ευρύτερα, έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας της πόλης. Κομβικής σημασίας στιγμή, υπήρξε η εγγραφή της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το 2023.
Με αυτήν την αφορμή, ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.), το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζουν ένα πλέγμα δράσεων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της εγγραφής του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο για την ανάδειξη και ενίσχυση της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας στα Ιωάννινα. Παράλληλα, επιδιώκεται η καταγραφή ζητημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο αργυροτέχνη, η επίλυση των οποίων κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάιος ανακηρύσσεται εφεξής «Μήνας Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας» και οι συνεργαζόμενοι φορείς οργανώνουν, αρχής γενομένης από φέτος, ποικίλες ενέργειες και δράσεις.
Ο μήνας θα ξεκινήσει με την κεντρική πανηγυρική εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα Ιωάννινα, στις 15 Μαΐου και ώρα 19:00. Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
- Χαιρετισμούς
- Προβολή οπτικοακουστικού υλικού
- Ομιλία εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σημασία της εγγραφής της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Επίδοση πιστοποιητικού εγγραφής από την κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Μουσικό πρόγραμμα με Σύνολο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Έργα Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι. Συμμετέχουν: Βάσω Αρλέτου (βιολί), Σπύρος Ζαπάντης (βιολί), Μαριάνθη Καψάλη (βιόλα), Απόστολος Παπαπέτρος (κοντραμπάσο)/ Ειρήνη Ζάγκλη (πιάνο).
Στις δράσεις για τον Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας περιλαμβάνονται επίσης:
- Ø Κύκλος συνεντεύξεων με ασημουργούς και παρεμβάσεων από εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, οι οποίοι θα μιλήσουν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων για τη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία και τη σημασία της εγγραφής της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι συνεντεύξεις θα μεταδοθούν κατά τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, το μεσημεριανό μαγκαζίνο και τις απογευματινές εκπομπές λόγου και τέχνης του Δημοτικού Ραδιοφώνου 98,7 FM.
- Ø Ανοιχτά εργαστήρια και επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας από ασημουργούς στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.:
- «Χύτευση στο χώμα», επίδειξη από τον Χρήστο Σιαπατόρη, στις 10 & 17 Μαΐου (ώρα 18:00), στη Διαδραστική Αίθουσα της Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας.
- «Τεχνικές αναπαράστασης σχεδίων και μοτίβων σε μέταλλο» από τους Δημήτρη Πανταζή και Ηλία Χαρίτο, στις 11 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
- «Κατασκευή ασημένιων κοσμημάτων. Διατήρηση της παράδοσης με σύγχρονα μέσα» από τον Νίκο Γκόλα, στις 16 Μαΐου (ώρα 10:00), Εργαστήριο 208, 1ος όροφος.
- «Παραμετρικός σχεδιασμός και ψηφιακή κατασκευή κοσμημάτων με τριδιάστατη εκτύπωση» από τους Ευάγγελο Πανταζή και Ιάσωνα Πανταζή (Topotheque/ FabLab), στις 18 Μαΐου (ώρα 12:00), Εργαστήριο 119, ισόγειο.
- «Συρματερή Τεχνική» από τον Κωνσταντίνο Ζερβό, στις 20 Μαΐου (ώρα 17:30), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
- «Εκκλησιαστικά Σκεύη» από τον Λεοντάρη Ζήδρο, στις 22 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
- «Επίδειξη κατασκευής ενός χειροποίητου κοσμήματος από την αρχή μέχρι το τέλος και δημιουργία πλάκας κράματος ασημιού 925» από τον Γεώργιο Ζαραβέλλα (Cyttaro), στις 23 Μαΐου (ώρα 19:00), Εργαστήριο 220, 1ος όροφος.
- «Συρματερή Τεχνική» από τον Φαίδωνα Ηλία, στις 25 Μαΐου (ώρα 11:00), στη Διαδραστική Αίθουσα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.
*Για τη διεξαγωγή όλων των εργαστηρίων απαιτείται ελάχιστος αριθμός 5 και μέγιστος 15 συμμετοχών. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στα εργαστήρια και στην επίδειξη θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο 2 ημέρες πριν την αντίστοιχη ημερομηνία, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί, στο τηλέφωνο 26510 27650 (Δευτέρα και Τετάρτη 9:30-17:30, Τρίτη Πέμπτη και Σάββατο 9:30-14:30 και 17:30-20:30, Σάββατο 9:30-20:00).
- Ø Ημερίδα για τα ζητήματα που απασχολούν τους αργυροτέχνες σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους θεσμικούς φορείς. Στόχος της ημερίδας είναι να τεθούν από τους ίδιους τους αργυροτέχνες οι ανάγκες του κλάδου σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, κατάρτισης και επιχειρηματικότητας. Αναλυτικές πληροφορίες για την ημερομηνία πραγματοποίησης της ημερίδας και το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.
- Ø Παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία. Μέσα από αυτή την οπτικοακουστική καταγραφή θα αναδειχθεί η σχέση της τέχνης με την ιστορία της πόλης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο παρόν, στα νέα δεδομένα και τις προοπτικές του επαγγέλματος.
- Ø Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, τις Κυριακές 12, 19 και 26 Μαΐου, και δράσεις από το ΠΙΟΠ, για μικρούς και μεγάλους, καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- «Όταν η φωτιά συνάντησε τη μεταλλουργία»-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄-Δ΄ Δημοτικού (καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο, στο τηλ. 26510 64065).
- «Ασημένια Στολίδια»-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε’-ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο, στο τηλ. 26510 64065).
- Παιχνίδι ψηφιακής εφαρμογής «Κυνήγι χαμένου θησαυρού: Η ρόκα του Πασά» για μαθητές Δ- ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατόπιν προσυνεννόησης με το Μουσείο,) και για οικογένειες με παιδιά, 9-15 ετών, στις 11 & 25 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στο Μουσείο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
- «Η τέχνη της συρματερής»-Δημιουργικό εργαστήρι κατασκευής συρματερού κοσμήματος, για ενήλικες, από τον αργυροτεχνίτη Χρήστο Τσουμάγκα, στις 8 & 9 Μαΐου, ώρα 16:00 (κατόπιν κράτησης, στο τηλ. 26510 64065).
- «Ασημένιες μνήμες»-Κλειστός κύκλος εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με ήπια άνοια, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων (15/5, 29/5, 12/6, 26/6).
Δείτε αναλυτικά όλες τις δράσεις που εντάσσονται στον Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας εδώ
Read more →
23 - 04 - 2024
Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτη 24 Απριλίου
Την Τετάρτη, 24 Απριλίου και ώρα 20:30, στην Ιερά Μνημειακή Βασιλική Αγίας Μαρίνης, θα παρουσιαστεί μουσικό θρησκευτικό αναλόγιο για φωνή και πιάνο. Η υψίφωνος Ελεάνα Βάσιου θα ερμηνεύσει μελωδικά και αφηγηματικά αποσπάσματα, που αφορούν το Θείο Πάθος, με τίτλο «Μὴ ἐποδύρου μου, Μῆτερ». Στο πιάνο συνοδεύει η Γεωργία Αναστάση.
Την ίδια μέρα, Τετάρτη 24 Απριλίου και ώρα 21:00, θα ακολουθήσει συναυλία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών. Μουσική διεύθυνση: Άγγελος Αντώνογλου.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Ενορίας Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων με το Δήμο Ιωαννιτών και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεμάτων και Εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Read more →