Μνημεία

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Στην κοιλάδα που φωλιάζει κάτω από τις ορθοπλαγιές του όρους Ολύτσικα, του Τμάρου ή Τομάρου των αρχαίων γραπτών πηγών, 22χλμ νότια των Ιωάννινων στον Δήμο Δωδώνης, βρίσκονται τα ερείπια του θρησκευτικού κέντρου και μαντείου του Δία και της Διώνης, που παράλληλα λειτούργησε και ως διοικητική έδρα των κατά καιρούς συνασπισμών των αρχαίων Ηπειρωτών.

 

Περισσότερα

Αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας

 Στον ανατολικό τομέα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων δεσπόζει ο επιμήκης λόφος της Καστρίτσας (υψ. 757μ). Αρχαιολογικά κατάλοιπα από τους πρόποδες και την κορυφή του διαγράφουν την ιστορία της στρατηγικής αυτής τοποθεσίας εδώ και 24 χιλιετίες.

Περισσότερα

Αρχαιολογικός χώρος Μεγάλου Γαρδικίου Ιωαννίνων

Ο οχυρωμένος οικισμός – ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου αποτελεί τη βορειότερη από τις τρεις που φύλασσαν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων κατά την αρχαιότητα. Ταυτίζεται με την αρχαία Πασσαρώνα, θρησκευτικό κέντρο του κράτους των Μολοσσών, και η ίδρυσή της που συνδέεται με το βασιλέα Πύρρο, τοποθετείται στο α’ μισό του 3ου αι.(π.X.).

Περισσότερα

Οχυρό στα Λιθαρίτσια

Σε ύψωμα νοτιοδυτικά του Κάστρου είναι κτισμένο μικρό οχυρό, έργο του Αλή Πασά γύρω στα 1800.

Σήμερα, στους εσωτερικούς χώρους του προμαχώνα, λειτουργεί χώρος εστίασης, ενώ η κορυφή του λόφου έχει διαμορφωθεί σε πάρκο, στα όρια του οποίου βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το κτήριο της 8ης Μεραρχίας.

Περισσότερα

Οχυρά Μπιζανίου

Πρόκειται για απόρθητα φρούρια των Τούρκων που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου του Μπιζανίου.

Κατασκευάστηκαν υπό την εποπτεία του Γερμανού στρατάρχη Γκόλτς (VON DER GOLTZ) κατά τα έτη 1909-1912 αλλά και κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού πολέμου. Προφανώς, οι Τούρκοι ανέμεναν τον πόλεμο αυτό και είχαν λάβει τα μέτρα τους.

Περισσότερα

Σπήλαιο Περάματος

Στη βορειοδυτική παρυφή της λίμνης Παμβώτιδας, 5 χλμ από τα Ιωάννινα, στον οικισμό του Περάματος (Σπηλαίου 19), υψώνεται ο ασβεστολιθικός λόφος Γκορίτσα (υψ. κορυφής 555μ). 

Η επισκέψιμη, με συνοδεία οδηγού, διαδρομή έχει μήκος 1.100 μ. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι σταθερή (18ο Κελσίου). Στην είσοδο του οικισμού, λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών.

Περισσότερα

Μνημείο Μπιζανίου

Στο Μπιζάνι και 100 μέτρα περίπου από την εθνική οδό υψώνεται και παρατηρεί αντίκρυ προς το λόφο της θυσίας των Μπιζανομάχων το μνημείο των Μπιζανομάχων σαν μικρό αντίδωρο ημών των νεωτέρων στη μεγάλη θυσία τόσων ανθρώπων από όλα τα μέρη της Ελλάδος και του κόσμου.

Περισσότερα

Μνημείο Λορέντζου Μαβίλη (Δρίσκος)

Το μνημείο του ποιητή και αγωνιστή Λορέντζου Μαβίλη (στο οποίο είναι τοποθετημένα τα οστά του) βρίσκεται στα όρια της κοινότητας Βασιλικής, λίγο έξω από τα Γιάννινα, στην περιοχή του Δρίσκου. Στο σημείο αυτό στις 28 Νοεμβρίου 1912, ο επτανήσιος ποιητής έπεσε μαχόμενος με τους εθελοντές Γαρυβαλδινούς κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Περισσότερα

Προσκύνημα Νεομάρτυρα Αγ. Γεώργιου

Βρίσκεται μπροστά στην κεντρική πύλη του κάστρου.

Λίγα μέτρα πιο πάνω απαγχονίστηκε ο Νεομάρτυρας Γεώργιος (Πολιούχος των Ιωαννίνων) στις 17 Ιανουαρίου 1838.

Περισσότερα

Οικία Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου

Μετά το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου στις 17 Ιανουαρίου του 1838, οι πιστοί ανέδειξαν σε προσκυνηματικό χώρο την οικία του. Ένα από τα δωμάτια μετατράπηκε σε ναΰδριο για τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών. Βρίσκεται στην οδό Μαυρογιάννη 84.

Περισσότερα