Η γιορτή των αισθήσεων

Κάθε επίσκεψη στα Ιωάννινα αποτελεί μία απολαυστική εμπειρία ζωής, που θα έχεις να διηγείσαι για χρόνια. Ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικής ομορφιάς, ιστορίας, παράδοσης και αρχοντιάς, ένας συνδυασμός θεαμάτων, ήχων, γεύσεων και οσμών που προκαλεί και τις πέντε σου αισθήσεις.

Ioannina οf 5 Senses

Μοναδικές εικόνες

Στα Ιωάννινα το μάτι σου χορταίνει εικόνες, ταξιδεύει, ξεκουράζεται με ένα δημιουργικό τρόπο. Η πόλη, η λίμνη, το νησί, τα βουνά, όλα αποτελούν μέρος ενός μοναδικού τοπίου, όλα συνθέτουν μία οπτική πανδαισία.

Κυριαρχεί το μπλε κάθε απόχρωσης, χωρίς να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα χρώματα υστερούν σημαντικά. Ειδικά η θέα της λίμνης Παμβώτιδας είναι συγκλονιστική. Το γαλάζιο της γίνεται ένα με το μπλε του ουρανού. Δεν είναι ευδιάκριτο πού τελειώνει η λίμνη και πού αρχίζει ο ουρανός. Πρόσθεσε σε αυτό και τον αντικατοπτρισμό των γύρω βουνών στη λίμνη και έχεις μία παραμυθένια εικόνα βγαλμένη περισσότερο από τη φαντασία, παρά από την πραγματικότητα.

Πανδαισία χρωμάτων με απίθανες και απρόσμενες εναλλαγές και στα βουνά των Ιωαννίνων: Η παλέτα των χρωμάτων είναι κυριολεκτικά ατελείωτη, διαφορετική κάθε εποχή του χρόνου. Τα «σκληρότερα» χρώματα του φθινοπώρου και του χειμώνα, δίνουν τη θέση τους στην ανοιξιάτικη έκρηξη χρωμάτων και στην καλοκαιρινή αρμονία.

Κι αν η φύση ξεκουράζει το βλέμμα, η πόλη των Ιωαννίνων και τα αμέτρητα αξιοθέατα το γεμίζουν με μοναδικές εικόνες ανθρώπινης δημιουργίας. Η ίδια η υπέροχη πόλη, μουσεία κάθε γούστου, το σπήλαιο στο Πέραμα, το εκπληκτικό αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και κυρίως οι μοναδικοί άνθρωποι των Ιωαννίνων. Πραγματικά, δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις…

Οι ήχοι της φύσης και πέρα

Φυσικοί και ανθρώπινοι ήχοι μπερδεύονται αρμονικά στα Ιωάννινα, όπως αρμονικά ενώνεται ο άνθρωπος και η πέτρα στο τοπίο της ευρύτερης περιοχής.

Οι ήχοι στη φύση είναι οργιαστικοί. Τα φύλλα των πλατάνων δίπλα στη λίμνη που θροΐζουν στην καλοκαιρινή αύρα, το ρυάκι που κελαρύζει στον φθινοπωρινό περίπατο, ο θόρυβος του ορμητικού Αώου πάνω σε ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο γεφύρι το χειμώνα, ο ήχος του χιονιού κάτω από τη μπότα σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στο Μέτσοβο ή απλά σε μία βόλτα στα χιονισμένα μονοπάτια των χωριών. Κάθε εποχή και διαφορετικά βιώματα, σε μία περιοχή που αλλάζει συνεχώς και γίνεται τόσο διαφορετική, ώστε να αναρωτιέσαι αν είναι άλλη.

Δεν πάνε πίσω όμως οι ανθρώπινοι ήχοι σε μία πόλη τόσο ζωντανή, νεανική, σε μία πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Περπατώντας στα παραδοσιακά καλντερίμια της πόλης των Ιωαννίνων, είναι σαν να ακούς την καρδιά της να χτυπά, τροφοδοτούμενη από τους ντόπιους κατοίκους της, αλλά και από τους πάνω από 20.000 φοιτητές του πανεπιστημίου της.

Ο χορός και το τραγούδι είναι συνυφασμένα με τη ζωή των κατοίκων στα Ιωάννινα. Γάμοι, βαφτίσεις, γιορτές και, κυρίως, πανηγύρια, αποκτούν ζωή με το τραγούδι και το χορό. Τα δημοτικά τραγούδια ακούγονται παντού κι εκφράζουν, χαρά, λύπη, πόνο, γιορτή. Είναι τραγούδια, του κεφιού, της ξενιτιάς, αλλά και μοιρολόγια.

Και μιας και μιλάμε για ήχο και ακουστική, δοκίμασέ τη στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και θα έχεις να διηγείσαι μία συγκλονιστική εμπειρία για πολλά πολλά χρόνια.

Αγγίζοντας τη φύση

Δεν υπάρχει πιο απτή εικόνα από το υλικό που χαρακτηρίζει όλο το ιδιόμορφο τοπίο των Ιωαννίνων. Την πέτρα. Η πέτρα βρίσκεται παντού, είτε ως βράχος στη φυσική μορφή του, είτε επεξεργασμένη ως γεφύρι, σπίτι, δρόμος, σκαλοπάτι, ως αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Παγωμένη το χειμώνα ή καυτή το καλοκαίρι, αποτελεί έργο υποδομής, διακοσμητικό στοιχείο ή ακόμα και… εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε ή να κατακτήσουμε σε μία αναρρίχηση.

Στην ίδια μοίρα με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά κι ένα ακόμα φυσικό στοιχείο που βρίσκουμε άφθονο στην ευλογημένη γη των Ιωαννίνων: το νερό. Η απολαυστική, αρχέγονη αίσθηση του νερού επάνω μας στα Ιωάννινα αποθεώνεται. Από ένα αναζωογονητικό μπάνιο στις παγωμένες όλο τον χρόνο Κολυμπήθρες, μέχρι τη μοναδική εμπειρία κολύμβησης στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους σε μία παραλία στα Σύβοτα. Ακόμα και αν περιοριστείς να βυθίσεις τα δάχτυλά σου στη λίμνη των Ιωαννίνων ή σε κάποιο από τα δεκάδες ποτάμια των γύρω βουνών, η αίσθηση είναι μοναδική. Δοκίμασέ το!

Κατακλυσμός αρωμάτων

Ένα φυσικό οικοσύστημα όπως τα Ιωάννινα είναι λογικό κατακλύζεται από οσμές που σχετίζονται με τη φύση και εναλλάσσονται ανάλογα με τις εποχές.

Ιδιαίτερα στα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και την Κόνιτσα, η αγνότητα της φύσης κάνει ακόμα καθαρότερες τις μυρωδιές. Η βρεγμένη γη, τα φθινοπωρινά φύλλα των δέντρων, η ανθοβολιά, τα «φουσκωμένα» ποτάμια, το ξερό χώμα. Η αίσθηση επιστροφής του ανθρώπου στη μητέρα φύση, απαλλαγμένου από τα βάρη της καθημερινότητας, μία λυτρωτική εμπειρία κάθαρσης.

Ο ανθρώπινος παράγοντας σε αυτό το όργιο αισθήσεων στη φύση είναι καταλυτικός. Ανάμεσα στις μυρωδιές του βουνού ξεχωρίζουμε αυτή του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, κάτι που σημαίνει ότι κάπου κοντά ψήνεται μία παραδοσιακή τοπική πίτα, γεμάτη με τυρί, τοπικά χόρτα και βότανα ή ακόμα με κρέας. Αντέχεις να μη πάρεις δεύτερο κομμάτι;

Αυθεντική γεύση Ιωαννίνων

Η γεύση είναι η αίσθηση που απογειώνεται στα Ιωάννινα. Υπέροχα τοπικά προϊόντα, που μπορείς να απολαύσεις και σκέτα, αποτελούν πρώτες ύλες για παραδοσιακές συνταγές «της γιαγιάς» ή για νέα, «πειραγμένα» πιάτα, στα οποία καταξιωμένοι σεφ εξαντλούν όλη τη δημιουργικότητά τους.

Τυριά μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο, φρέσκο κρέας από ζώα άγριας βοσκής, μοναδικά φρούτα, λαχανικά και βότανα. Το μεγαλείο της μεσογειακής κουζίνας απλώνεται όλο μπροστά σου και σε περιμένει να το γευτείς και βέβαια να το συνοδεύσεις με ένα μοναδικό κρασί ή τσίπουρο τοπικής παραγωγής.

Και στο τέλος του θεσπέσιου γεύματος, η απόλαυση κορυφώνεται με ένα τοπικό γλυκό, ένα μπακλαβά που αποτελεί μία μοναδική εμπειρία γεύσης, συνδυάζοντας το παρελθόν με το μέλλον των Ιωαννίνων. Μάθε την ιστορία του γλυκίσματος και από πού προέρχεται. Αξίζει…

Τα μοναδικά κρασιά της περιοχής

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας εκτείνεται σε 1.400 στρέμματα, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα. Περιλαμβάνει τις περιοχές της Ζίτσας (Ζίτσα, Καρίτσα, Πρωτόπαππας), Εκάλης (Γαβρισιοί, Λιγοψά) και Ευρυμενών (Κληματιά ή Βελτσίστα). Το οροπέδιο της Ζίτσας έχει το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής από όλες τις ζώνες οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η ποικιλία είναι 100% ντεμπίνα, που καλλιεργείται στη Ζίτσα από το 600 μΧ...
Read more

Στιγμές χαλάρωσης στην Παμβώτιδα

Μία βόλτα δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων είναι ο ιδανικός τρόπος για να αρχίσεις ή να κλείσεις τη μέρα σου, ανεξαρτήτως εποχής. Στάσου για ένα καφέ ή ένα τσάι σε κάποιο παραδοσιακό καφέ, ατενίζοντας τη λίμνη. Κάπου εκεί, θα σταματήσει και ο χρόνος. Είσαι μπροστά στην Παμβώτιδα, μία από τις ελάχιστες αστικές λίμνες της χώρας, το σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων, ηλικίας 26.000 ετών!

Είναι με διαφορά η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας, με τις πυκνοφυτεμένες όχθες της και τα επιβλητικά βουνά να καθρεφτίζονται στα νερά της.

Read more

Υπέροχα εδέσματα, εκπληκτικά κρασιά!

Η γεύση είναι η αίσθηση που απογειώνεται στα Ιωάννινα. Υπέροχα τοπικά προϊόντα (τα περισσότερα από αυτά κάλλιστα μπορείς να τα απολαύσεις και σκέτα) αποτελούν τις πρώτες ύλες για παραδοσιακές συνταγές «της γιαγιάς» ή για νέα, «πειραγμένα» πιάτα, στα οποία καταξιωμένοι σεφ εξαντλούν όλη τους τη δημιουργικότητα. Τυριά μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο, φρέσκο κρέας από ζώα άγριας βοσκής, ζουμερά, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Το ιστορικό κέντρο

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο, το οποίο εκτείνεται στο «μέτωπο» της πόλης προς τη λίμνη, αξίζει μόνο αν έχεις διάθεση να περιπλανηθείς και να χαθείς. Μια καλή αφετηρία για τη βόλτα αυτή είναι το Ρολόι της πλατείας (1905), απέναντι από το Δημαρχείο.

Κατέβαινε τον κεντρικό δρόμο, όπου θα βρεις χρυσοχοεία και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ, και άφησε το ένστικτο να σε οδηγήσει. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου, κάθε μικρό δρομάκι, κάθε στενάκι, είναι και μια έκπληξη.

Read more

Η καλύτερη φοιτητική ζωή στην Ελλάδα!

Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων είναι από τα πιο ελκυστικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, γιατί το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλής ποιότητας και γιατί, απλά, είναι απίστευτα διασκεδαστικό να σπουδάζεις στα Ιωάννινα!

Η πόλη είναι αρκετά μεγάλη για να προσφέρει πλούσιες επιλογές και αρκετά μικρή για να γίνει σπίτι σου. Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, οι παρέες εύκολες και γεμάτες ζωντάνια, η διασκέδαση προσιτή και τόσο ποικίλη, τα στέκια αλλάζουν κάθε λίγους μήνες...

Read more

Υπέροχα γλυκίσματα

Ο μπακλαβάς, το παραδοσιακό γλυκό των Ιωαννίνων, είναι ξακουστός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τους ελάχιστους που δεν το έχουν δοκιμάσει, πρόκειται για ελαφρά βουτυρωμένο φύλλο, τόσο λεπτό, όσο ένα κομμάτι χαρτί, που φτιάχνεται στο χέρι, ούτε πολύ χαλαρό, ούτε πολύ σφιχτό, κάθε στρώμα του ξεχωριστά, με στόχο να τυλίξει τη γέμιση (συνήθως μπαχάρια, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα) και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των αρωμάτων κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Το μαγευτικό νησάκι

Το νησί αγκαλιάζει τη λίμνη, ο ορίζοντας μεγαλώνει, η λίμνη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία άλλη, μαγευτική εποχή. Ο χρόνος κυλάει ανάποδα και σταματάει χρόνια πίσω, αν και η διαδρομή με το καραβάκι κρατάει μόλις δέκα λεπτά. Έχει μήκος 800 μέτρα και πλάτος 500, περίπου 100 σπίτια και βυζαντινές μονές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο χώρος που θανατώθηκε ο Αλή Πασάς. Μένουν περίπου 180 άτομα.

Read more

Ένα νησάκι βγαλμένο από άλλη εποχή

Δέκα λεπτά αρκούν για να ζήσεις μία εμπειρία ζωής στα Ιωάννινα, ένα μικρό ταξίδι στο χώρο, αλλά τεράστιο στο χρόνο. Τόσο διαρκεί το ταξίδι από τα Γιάννενα στο νησί της λίμνης με το μικρό, γραφικό οικισμό...

Read more

Ζαγοροχώρια

Στα Ζαγοροχώρια, ο άνθρωπος γίνεται ένα με τη φύση. Σε πολλά μέρη που επισκέπτεσαι, νομίζεις ότι δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι, έτσι καλλιεργείται η αίσθηση της ανακάλυψης. Ζαγοροχώρια είναι η συνομιλία με τη φύση και τους ανθρώπους. Είναι η γιαγιά που θα συναντήσεις στο γραφικό πλακόστρωτο καλντερίμι και θα βάλει το χέρι της στην τσέπη να σε φιλέψει δύο καρύδια.

Read more

Η Στοά Λούλη

Η Στοά Λούλη κτίστηκε το έτος 1875 και οι αψίδες στην είσοδο της μεταφέρθηκαν από την Ιταλία. Αρχικά η στοά λειτούργησε ως χάνι, στο οποίο κατέλυαν οι άνθρωποι από τα χωριά, όταν παρέμεναν στα Γιάννινα.

Σιγά σιγά το χάνι έγινε σημείο - κόμβος, όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι από όλη την Ήπειρο, για να ξεκινήσουν το μεγάλο, για την εποχή, ταξίδι τους στην Αθήνα. Η συνεχής κίνηση τόσων ανθρώπων είχε σαν αποτέλεσμα την μετατροπή της στοάς, σε εμπορικό κέντρο της εποχής.

Read more

Οι αποκριάτικες "Τζαμάλες"

Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεχωρίζει το άναμμα της φωτιάς που λέγεται τζαμάλα σε κάθε συνοικία. Οι συνοικίες ανταγωνίζονται ποια έχει τη μεγαλύτερη φωτιά, γύρω από την οποία χορεύουν άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Read more

Το γαλαζοπράσινο Ιόνιο

Ελλάδα χωρίς θάλασσα, απλά δεν υπάρχει. Τα Ιωάννινα δε διαθέτουν, όμως με μία μόλις ώρα υπέροχης διαδρομής στην άνετη, σύγχρονη Εγνατία οδό, φτάνεις στις πιο γαλάζιες, διάφανες, κρυστάλλινες, καθαρές ακτές της Μεσογείου. Στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, που προσφέρουν αναρίθμητες επιλογές αναψυχής και ξεκούρασης.

Αμέτρητες παραλίες, πάνω σε μία ακτογραμμή περίπου 60 χιλιομέτρων. Καλαμίτσι, Μύτικας, Μονολίθι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Λυγιά, Βράχος, Λούτσα, Αμμουδιά, Αγία Κυριακή, Λύχνος, Πάργα, Βάλτος, Σαρακήνικο, είναι μερικές από αυτές.

Read more

Χορός και τραγούδι

Ο χορός και το τραγούδι είναι συνυφασμένα με τη ζωή των κατοίκων στα Ιωάννινα. Γάμοι, βαφτίσεις, γιορτές και, κυρίως, πανηγύρια, αποκτούν ζωή με το τραγούδι και το χορό. Τα δημοτικά τραγούδια ακούγονται παντού κι εκφράζουν, χαρά, λύπη, πόνο, γιορτή. Είναι τραγούδια, του κεφιού, της ξενιτιάς, αλλά και μοιρολόγια.

Read more