Θρησκευτικά Μνημεία - Εκκλησίες

Θρησκευτικά Μνημεία - Banner

Mονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Η μονή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Τα ιστορικά στοιχεία για την ίδρυσή της αντλούνται από την αυτοβιογραφία των αδελφών Θεοφάνη και Νεκτάριου Αψαρά, που καταγόταν από αρχοντική ηπειρωτική οικογένεια, μέλη της οποίας κατείχαν σημαντικά αξιώματα στην πόλη των Ιωαννίνων ήδη από τη βυζαντινή εποχή.

Read more

Mονή Αγίου Νικολάου Τζώρας

Η μονή του Αγίου Νικολάου Τζώρας βρίσκεται στο όρος Δρίσκος στις νοτιοανατολικές παρυφές του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, σε απόσταση 3χιλ. από τον οικισμό Βασιλική.

Read more

Αγγίζοντας το Θείο - Mονή Κηπίνας

Στο χωριό Καλαρρύτες Τζουμέρκων, θα σε αφήσει άφωνο η Mονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.

Σκαρφαλωμένη στο βουνό, χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου, ο οποίος έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο, προκαλεί δέος και θαυμασμό. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Read more

Αγία Μαρίνα & Ναός Αγίου Ιωάννη νεομάρτυρα

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες των Ιωαννίνων, την Καλούτσιανη.. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός της Αγίας Μαρίνας κτίσθηκε για πρώτη φορά το 1791, ενώ μόλις το 1809 έγινε η πρώτη ανακατασκευή του από τους Γ.Γοργόλη και Στέφανο Μπούμπα.

Read more

Αρχιμανδρείο

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αρχιμανδρειού 8), ο επονομαζόμενος Αρχιμανδρείο, της πόλεως Ιωαννίνων, είναι άγνωστο πότε ανεγέρθη. Είναι σίγουρη η ύπαρξή του ήδη από τον 13ο αιώνα.

Read more

Εβραϊκή Συναγωγή

Το κτήριο της «Αρχαίας Ιεράς Συναγωγής Ιωαννίνων», που βρίσκεται εντός του κάστρου (Ιουστινιανού 16), είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα σωζόμενα στην Ελλάδα. Στον προαύλιο χώρο της, ο οποίος  περιβάλλεται με ψηλό τοίχο και περιλαμβάνει πηγάδι και κρήνη, ανοίγεται καμαροσκεπής πύλη όπου αναγράφεται το έτος 5657=1897. Στην πρόσοψη υπάρχουν δύο ακόμη επιγραφές με χρονολογία 5586=1826.

Read more

Ευαγγελική Εκκλησία

Το κτίριο της Ευαγγελικής Εκκλησίας ,το οποίο κτίστηκε το 1935 ,βρίσκεται στην οδό Σαμουήλ. Η Ευαγγελική Κοινότητα Ιωαννίνων ιδρύθηκε επισήμως το 1895,αν και Ευαγγελιστές υπήρχαν στα Γιάννινα τουλάχιστον από το 1879 με ιδρυτή της πρώτης άτυπης κοινότητας το Σταύρο Μιχαηλίδη. Σήμερα οι πιστοί της εκκλησίας στα Γιάννινα ανέρχονται σε μερικές δεκάδες και αποτελούν μια ζωντανή και αγαπητή ομάδα της γιαννιώτικης κοινωνίας.

Read more

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών ή του Σπανού

Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νησιού, μετά την έξοδο από τον οικισμό.  Αποτελεί καθίδρυμα του οίκου των Φιλανθρωπηνών, μίας από τις κωνσταντινουπολίτικες οικογένειες που εγκατέστησε στα Ιωάννινα ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας. Πέντε μέλη της οικογένειας, ως κτήτορες της μονής εικονίζονται στο βόρειο τοίχο του εξωνάρθηκα (1560).

Read more

Ιερός Ναός Αγ. Ελευθερίου

Ο Ι.Ν Αγ. Ελευθερίου βρίσκεται εντός του οικισμού και σε εντοιχισμένη επιγραφή αναγράφεται ότι το έτος ανέγερσης είναι το 1901.

Read more

Ιερος Ναός Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων

Βρίσκεται στην Πλατεία Πάργης Ιωαννίνων. Εντός του ναού φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, ο οποίος είναι πολιούχος.

Ο Άγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό.

Read more

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κοπάνων

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, βρίσκεται βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων, κοντά στη Λιμνοπούλα, στην βόρεια έξοδο της πόλης, στο δρόμο για το Πέραμα. Στην περιοχή αυτή παλαιά συνήθιζαν οι γυναίκες να πλένουν τα ρούχα και κοπανούσαν τις βελέντζες στο νερό, για αυτό και ο ναός πήρε την προσωνυμία των Κοπάνων.

Read more

Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία

Πρόκειται για την κεντρική εκκλησία του οικισμού Πλατανιάς, που είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Δρίσκου.

Read more

Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της Αγοράς

Ο ναός του αγίου Νικολάου της αγοράς, βρίσκεται κοντά στη σημερινή οδό Ανεξαρτησίας. Φέρει επίσης την ονομασία «Άγιος Νικόλαος του Λουτρού», επειδή κοντά βρισκόταν το πρώτο χαμάμ που κτίστηκε στην πόλη.

Στη συγκεκριμένη θέση φαίνεται ότι υπήρχε ναός ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα, καθώς αναφέρεται ότι το 1630 κατεδαφίστηκε από το γιό του Ρετζέπ Αγά. Ο ναός ανοικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1647 και 1749, ενώ καταστράφηκε ξανά το 1820, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Αλή πασά και της πυρπόλησης της πόλης από τα σουλτανικά στρατεύματα..

Read more

Κτηριακό συγκρότημα Βελή Πασά

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πάρκου Λιθαρίτσια (Αγ. Μαρίνας 55),  αναπτύσσεται κτηριακό συγκρότημα αποτελούμενο από το τζαμί, τον μενδρεσέ και βοηθητικά κτίσματα, τα οποία ανήκαν στο σεράι που έκτισε ο Αλή Πασάς για τον γιο του Βελή.

Read more

Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Η μονή βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά-νοτιοανατολικά της μονής Ελεούσας, με την οποία συνδέθηκε την τελευταία περίοδο λειτουργίας της, μετά την καταστροφή της από τα σουλτανικά στρατεύματα κατά την πολιορκία του Αλή Πασά.

Read more

Μονή Ντίλιου ή Στρατηγόπουλου

Η μονή βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε μικρή απόσταση από τη μονή Φιλανθρωπηνών. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με την ιστορία του ιδρύματος. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να ιδρύθηκε το 13ο αιώνα από μέλη της οικογένειας των Στρατηγόπουλων, όπως φανερώνει η επωνυμία της.

Read more

Μονή Προφήτη Ηλία

Η μόνη μονή που δεν έχει άμεση επαφή με τη λίμνη είναι η μονή Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του χαμηλού λόφου, στα νότια του οικισμού. Τα ιστορικά στοιχεία για τη μονή είναι ελάχιστα. Το αρχικό κτίσμα του καθολικού, που πιθανώς αναγόταν ακόμα και στην υστεροβυζαντινή περίοδο, καταστράφηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα, στο 1821-22.

Read more

Μονή της Αγίας Αικατερίνης - Μετόχι της Μονής του Σινά

Η μονή της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στη παλαιά συνοικία της Καραβατιάς, λίγο ανατολικότερα από το Αρχιμανδρειό. Αποτελεί μετόχι της μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Ο αρχικός ναός κτίστηκε το 1771 και ανακαινίστηκε το 1801. Μεταξύ των ετών 1872-1875 ακολούθησε ριζική ανακαίνιση, με χορηγία των εύπορων Ιωαννιτών Αλεξίου και Αγγελικής Παπάζογλου.

Read more

Οικία Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου

Μετά το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου στις 17 Ιανουαρίου του 1838, οι πιστοί ανέδειξαν σε προσκυνηματικό χώρο την οικία του. Ένα από τα δωμάτια μετατράπηκε σε ναΰδριο για τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών. Βρίσκεται στην οδό Μαυρογιάννη 84.

Read more

Τζαμί Καλούτσιανης

Το Τζαμί της Καλούτσιανης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της ομώνυμης συνοικίας της πόλης. Σύμφωνα με επιτοίχια επιγραφή (άγνωστη σήμερα) το Τζαμί κτίστηκε το 1740 από τον Χατζή Μεχμέτ–πασά, βαλή (διοικητή) των Ιωαννίνων, στη θέση ενός μετζίτ (οθωμανικός ναός χωρίς μιναρέ).

Read more

Φετιχιέ Τζαμί

Σύμφωνα με την παράδοση είναι χτισμένο στη θέση του βυζαντινού ναού του Ταξιάρχη Μιχαήλ, από τον οποίο πιθανότατα προέρχονται δύο μαρμάρινοι πεσσίσκοι τέμπλου του 13ου αιώνα που είναι εντοιχισμένοι στην κόγχη (μιχράμπ). Το τέμενος οικοδομήθηκε κατά την επικρατούσα άποψη μετά το 1611 και έλαβε την ονομασία «Φετιχιέ», δηλαδή  τέμενος της κατάκτησης. Στη σημερινή μορφή του διαμορφώθηκε το 1795 για να εξυπηρετήσει τις θρησκευτικές ανάγκες του σεραγιού του Αλή.

Read more