Αρχαιολογικοί Χώροι

Dodoni - Ioannina - Banner - Dodoni

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Στην κοιλάδα που φωλιάζει κάτω από τις ορθοπλαγιές του όρους Ολύτσικα, του Τμάρου ή Τομάρου των αρχαίων γραπτών πηγών, 22χλμ νότια των Ιωάννινων στον Δήμο Δωδώνης, βρίσκονται τα ερείπια του θρησκευτικού κέντρου και μαντείου του Δία και της Διώνης, που παράλληλα λειτούργησε και ως διοικητική έδρα των κατά καιρούς συνασπισμών των αρχαίων Ηπειρωτών. 

Read more

Αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας

 

Στον ανατολικό τομέα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων δεσπόζει ο επιμήκης λόφος της Καστρίτσας (υψ. 757μ). Αρχαιολογικά κατάλοιπα από τους πρόποδες και την κορυφή του διαγράφουν την ιστορία της στρατηγικής αυτής τοποθεσίας εδώ και 24 χιλιετίες.

Παλαιολιθικό σπήλαιο

Read more

Αρχαιολογικός χώρος Μεγάλου Γαρδικίου Ιωαννίνων

Ο οχυρωμένος οικισμός – ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου αποτελεί τη βορειότερη από τις τρείς που φύλασσαν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων κατά την αρχαιότητα.

Ταυτίζεται με την αρχαία Πασσαρώνα, θρησκευτικό κέντρο του κράτους των Μολοσσών, και η ίδρυσή της που συνδέεται με το βασιλέα Πύρρο, τοποθετείται στο α’ μισό του 3ου αι.(π.X.). Νεότερα οχυρωματικά έργα στο εσωτερικό της ακρόπολης πραγματοποιήθηκαν την περίοδο των βαλκανικών πολέμων.

Read more